Ενέργεια

Reuters: Mείωση στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο λόγω νέων περικοπών από την Λιβύη

Reuters: Mείωση στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο λόγω νέων περικοπών από την Λιβύη
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 410.000 bpd από τον Δεκέμβριο

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς πολλά μέλη εφάρμοσαν νέες εθελοντικές περικοπές παραγωγής που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ και η αναταραχή περιόρισε τη λιβυκή παραγωγή.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, μειωμένα κατά 410.000 bpd από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα. Το σύνολο του Δεκεμβρίου δεν περιλαμβλανει την Αγκόλα, η οποία έχει αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ.

Η τελευταία υποχώρηση σηματοδοτεί περαιτέρω πτώση του μεριδίου αγοράς του ΟΠΕΚ, ο οποίος άρχισε να περιορίζει την παραγωγή στα τέλη του 2022, προκειμένου να στηρίξει την αγορά και να αντιμετωπίσει την αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση προήλθε από τη Λιβύη, ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ που δεν απαιτείται να περιορίσει την παραγωγή, μετά την αναταραχή που οδήγησε στο κλείσιμο του πετρελαϊκού πεδίου Sharara, ενός από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ υποσχέθηκαν εθελοντικές περικοπές σε δύο γύρους - τον Απρίλιο του 2023 και τον Νοέμβριο του 2023, και η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μια πρόσθετη εθελοντική περικοπή. Η παραγωγή τον Ιανουάριο ήταν 214.000 bpd πάνω από τον υπονοούμενο στόχο του ΟΠΕΚ, κυρίως λόγω του Ιράκ, της Νιγηρίας και της Γκαμπόν που αντλούσαν περισσότερα από τους στόχους τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Το Ιράκ και το Κουβέιτ μείωσαν την παραγωγή κατά 140.000 bpd ο καθένας ως μέρος του νέου γύρου εθελοντικών περικοπών, αν και η ιρακινή παραγωγή παραμένει 141.000 bpd πάνω από τον αυτοδηλωμένο στόχο της χώρας για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Περικοπές από το Ιράν

Η επόμενη μεγαλύτερη περικοπή προήλθε από το Ιράν, που εξαιρείται επίσης από ποσοστώσεις, γεγονός που μείωσε τις εξαγωγές, σύμφωνα με την έρευνα. Το Ιράν εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλό πέντε ετών που έφτασε τον Νοέμβριο, αφού σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2023, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν.
Η Αλγερία μείωσε την παραγωγή κατά 40.000 bpd, εφαρμόζοντας τις περισσότερες από τις εθελοντικές μειώσεις της.
Μεταξύ αυτών με την υψηλότερη παραγωγή, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 40.000 bpd αν και ήταν κοντά στον στόχο της για περίπου 9 εκατομμύρια bpd. Ο κορυφαίος εξαγωγέας επέκτεινε μια εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd στο πρώτο τρίμηνο ως μέρος της συμφωνίας του OPEC+ του Νοεμβρίου.

Η Νιγηρία αύξησε την παραγωγή κατά 40.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς κάποιο αργό πετρέλαιο επεξεργαζόταν στο νέο διυλιστήριο Dangote και οι εξαγωγές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, σύμφωνα με την έρευνα. Η παραγωγή ήταν 40.000 bpd πάνω από τον στόχο της χώρας για το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης