Ενέργεια

Γερμανία: Σχεδιάζει πώληση μέρος του μεριδίου της Uniper φέτος

Γερμανία: Σχεδιάζει πώληση μέρος του μεριδίου της Uniper φέτος

 Το Βερολίνο έχει μερίδιο 99% που πρέπει να περικόψει στο 25% συν μία μετοχή έως το τέλος του 2028

 

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του μεριδίου 99% της εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper η οποία διασώθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Uniper έπρεπε να διασωθεί από το Βερολίνο το 2022, αφού η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας, σταμάτησε να στέλνει τα καύσιμα μέσω του αγωγού Nord Stream, αναγκάζοντας την εταιρεία να αγοράσει όγκους αντικατάστασης σε υψηλές τιμές στην spot αγορά.

Αυτό οδήγησε τη Γερμανία να διοχετεύσει 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Uniper για να αποτρέψει την κατάρρευσή της, δίνοντας στο Βερολίνο μερίδιο 99% που πρέπει να περικόψει στο 25% συν μία μετοχή έως το τέλος του 2028 υπό τους όρους της υποστήριξης της ΕΕ για συμφωνία.
Αυτό, θα μπορούσε να συμβεί μέσω μιας πώλησης μετοχών ή της λεγόμενης εκ νέου IPO, αλλά πιθανότατα θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πλειοψηφικός μέτοχος προς το παρόν για να διασφαλίσει ότι η Uniper διατηρεί τη ζωτικής σημασίας πιστοληπτική της ικανότητα επενδυτικού βαθμού.

Μείωση συμμετοχής

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο επιβλέπει τη συμμετοχή της Uniper, αρνήθηκε να σχολιάσει, επαναλαμβάνοντας απλώς την υποχρέωσή του να περικόψει τη συμμετοχή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αλλά φυσικά βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση ως ιδιοκτήτη μας», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, επισημαίνοντας τη μείωση κεφαλαίου τον περασμένο μήνα που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ικανότητας της Uniper να πληρώνει μερίσματα ως προϋπόθεση για την έξοδο του κράτους.

Το μερίδιο του Βερολίνου ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 23,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο οι πηγές ανέφεραν ότι οφείλεται κυρίως στη δέσμευση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πώληση μετοχών μπορεί να απαιτεί έκπτωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης