Ενέργεια

"Χάθηκαν" στους υπολογισμούς - Απόκλιση 100 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό για τα υπερέσοδα των προμηθευτών

Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση ΡΑΑΕΥ - ΥΠΕΝ για την αναλυτική παρουσίαση

 

Μακρύς παραμένει ο δρόμος για την φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχει περάσει ήδη πάνω από χρόνος από την θεσμοθέτηση του μέτρου τον Νοέμβριο του 2022. Η ΡΑΑΕΥ έχει σύμφωνα με πληροφορίες αποστείλει στο ΥΠΕΝ τα στοιχεία με τα ποσά που προκύπτουν για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2023 και αναμένει την πλήρη συλλογή των στοιχείων από τους προμηθευτές για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 για να ολοκληρώσει την άσκηση και να βγάλει τον τελικό λογαριασμό.

Συντελεστές και απόκλιση

Η άσκηση ωστόσο που έχει ήδη κάνει η ΡΑΑΕΥ για τον υπολογισμό των υπερεσόδων των προμηθευτών και η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένο τύπο που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση καταλήγει σε δύο μεγέθη σημαντικής απόκλισης.
Το ένα σενάριο καταλήγει στο ποσό των 275 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αυτή απόκλιση άνω των 100 εκατ. ευρώ συνδέεται με κάποιους συντελεστές του τύπου που προβλέπει η υπουργική απόφαση.
Εάν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ τότε τα υπερέσοδα είναι 150 εκατ. ευρώ. Εάν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος - κάτι που πιστεύει η ΡΑΑΕΥ - τότε τα υπερέσοδα είναι 275 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα η ΡΑΑΕΥ με το επιτελείο του ΥΠΕΝ για την αναλυτική παρουσίαση των υπερεσόδων.

Είσπραξη του 60%

Αφού ξεκαθαριστεί ποιο είναι τελικά το ποσό, το δημόσιο θα προχωρήσει βάσει της σχετικής ρύθμισης στην είσπραξη του 60%. Το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.
Στην περίπτωση μάλιστα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα υπερέσοδα του τελευταίου τριμήνου για τα οποία η ΡΑΑΕΥ δεν έχει ξεκινήσει καν να κάνει το λογαριασμό αφού δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη τα στοιχεία από τους προμηθευτές, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα χρειαστεί να αναμένει πολύ καιρό ακόμη για να ¨ζεσταθεί» από τις εισροές των υπερεσόδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης