Ενέργεια

Snam: Άνοιγμα αγοράς για μεταφορά και αποθήκευση H2 και CO2

Snam: Άνοιγμα αγοράς για μεταφορά και αποθήκευση H2 και CO2
Θα βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διερεύνηση στρατηγικών αγορών για την επίτευξη των ιταλικών και ευρωπαϊκών στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα - Προοπτικές και Στρατηγική

Η Snam (ιταλική εταιρεία ενεργειακής υποδομής) σε συνεργασία με την Confindustria, ξεκίνησε επίσημα μια δοκιμή αγοράς για τη ζήτηση υδρογόνου στην Ιταλία (σε συνεργασία με την Eni).

 

Πρόκειται για συλλογή μη δεσμευτικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για τη μεταφορά και αποθήκευση CO2 στο πλαίσιο της έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Ραβέννα.

Η συνεργασία με την Confindustria θα βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διερεύνηση 2 στρατηγικών αγορών που σχετίζονται με τη μεταποίηση και τους κλάδους έντασης ενέργειας, για την επίτευξη των ιταλικών και ευρωπαϊκών στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα μοιραστούν με τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στον καθορισμό του ρυθμιστικού πλαισίου και θα χρησιμεύσουν ως βασική αναφορά για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης των τομέων υδρογόνου και CCS στην Ιταλία, ανέφερε η Snam.

Η ειδική δοκιμή αγοράς υδρογόνου διεξάγεται για τη συλλογή τεχνικών και οικονομικών δεδομένων και πληροφοριών για την εμβάθυνση στην τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση της κατανάλωσης και παραγωγής υδρογόνου, τόσο ως ενεργειακού φορέα όσο και ως πρώτης ύλης.

Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την αξιολόγηση της ευθυγράμμισης της αγοράς με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους.

Η συλλογή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για τη μεταφορά και αποθήκευση CO2 έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το έργο Ravenna CCS που αναπτύχθηκε από κοινού από την Eni και τη Snam. Περιλαμβάνει τη συλλογή βασικών δεδομένων από ενδιαφερόμενους εκπομπές και, με μη δεσμευτικό τρόπο, το ενδιαφέρον τους για αυτή τη λύση απανθρακοποίησης.

Αμφότερες οι πρωτοβουλίες θα ολοκληρωθούν στις 5 Απριλίου και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν σε συγκεντρωτική μορφή έως το 3ο τρίμηνο του 2024.

«Στο τρέχον ενεργειακό σενάριο, η ασφάλεια και η ενεργειακή μετάβαση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Snam, εκτός από τη διασφάλιση συνεχούς ενεργειακού εφοδιασμού, δεσμεύεται να αναπτύξει ένα σύστημα υποδομής που διασφαλίζει τη μεταφορά απανθρακοποιημένων μορίων στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Με την έναρξη της ειδικής δοκιμής αγοράς υδρογόνου και τη συλλογή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για το έργο Ravenna CCS, στοχεύουμε να επιβεβαιώσουμε τον βασικό ρόλο της Snam στη διευκόλυνση της επίτευξης των στόχων απανθρακοποίησης της Ιταλίας, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού της ιστού», δήλωσε ο Piero Ercoli (Εκτελεστικός Διευθυντής Decarbonization της Snam).

Το έργο Ravenna CCS Hub το οποίο είναι επίσης γνωστό ως το πρώτο έργο CCS της Ιταλίας, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023.

Η Φάση 1 του έργου καλύπτει τη δέσμευση 25.000 τόνων CO2 που εκπέμπονται από τη μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου της Eni στο Casalborsetti.

Μόλις συλληφθεί, το CO2 θα διοχετευτεί με σωλήνες στην πλατφόρμα Porto Corsini Mare Ovest και θα εγχυθεί στο ομώνυμο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα της Ραβέννα.

Περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της Φάσης 1 του έργου.

Η έναρξη του έργου αναμένεται το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης