Ενέργεια

Μειωμένη κατά 5% η παραγωγή φυσικού αερίου για την Equinor το 2023 - Βυθίζονται τα κέρδη της

Μειωμένη κατά 5% η παραγωγή φυσικού αερίου για την Equinor το 2023 - Βυθίζονται τα κέρδη της
Σύμφωνα με την ενδιάμεση οικονομική έκθεση της Equinor, ο όγκος του φυσικού αερίου μειώθηκε κυρίως λόγω των μη προγραμματισμένων διακοπών στη διαδικασία συντήρησης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο
Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου του νορβηγικού ενεργειακού κολοσσού Equinor έφτασε το 2023 τα 970/bbls ισοδύναμου πετρελαίου, σημειώνοντας πτώση 5% από τα 1,026 bcm την ημέρα που ήταν η παραγωγή της το 2022.
Η πτώση στην παραγωγή σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου συμπαρέσυρε σε συρρίκνωση και τα λειτουργικά της κέρδη κατά 53%.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση οικονομική έκθεση της Equinor, ο όγκος του φυσικού αερίου μειώθηκε κυρίως λόγω των μη προγραμματισμένων διακοπών στη διαδικασία συντήρησης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το 2023 ύψους 36,2 δισ. δολαρίων, από 78,8 δισ. δολάρια το 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εταιρεία πέτυχε μέση τιμή πώλησης 13,86 δολάρια ανά MMbtu για το φυσικό αέριο που πωλήθηκε μέσω αγωγών στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με την τιμή αυτή να είναι μειωμένη κατά 58% σε σχέση με τα 33,44 δολάρια ανά MMbtu το 2022.

Συρρίκνωση και στον τομέα των ΑΠΕ

Ο τομέας της εταιρείας που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 757 εκατ. δολαρίων, δίνοντας συνέχεια στη ζημία των 84 εκατ. δολαρίων που είχε καταγράψει το 2022, βασικά εξαιτίας της απομείωσης της αξίας των υπεράκτιων αιολικών έργων της Equinor στις ΗΠΑ κατά 300 εκατ. δολάρια.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 17%, από 1,65 TWh το 2022 σε 1,94 TWh πέρυσι, με την εταιρεία να αναμένει διπλασιασμό το τρέχον έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης