Επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από τις προβλέψεις η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από τις προβλέψεις η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρωζώνη
Παρόλο που στις τελευταίες συνεδριάσεις τους η Fed και η ΕΚΤ φάνηκαν να θεωρούν πρόωρη ακόμη τη συζήτηση για τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν ότι αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει πολύ
Με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με αυτό που έδιναν οι προβλέψεις κινήθηκε η παγκόσμια ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023, με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη να οδηγούν την κούρσα, ενώ η κινεζική οικονομία κυμάνθηκε σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ σε περίπτωση που αυτή διακοπεί, έστω και πρόσκαιρα, θα αυξηθεί η πίεση στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα βασικά τους επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τα «αποτελέσματα βάσης» είναι πιθανό να δυσχεράνουν περαιτέρω τη μείωση των επιτοκίων.
Παρόλο που στις τελευταίες συνεδριάσεις τους η Fed και η ΕΚΤ φάνηκαν να θεωρούν πρόωρη ακόμη τη συζήτηση για τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν ότι αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει πολύ.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,3% (σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση, πρώτη μέτρηση). 
Η ιδιωτική κατανάλωση (+2,8%) αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα της ανόδου.
Κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί (λόγω της χρονικής υστέρησης με την οποία επιδρούν τα υψηλά επιτόκια, της μείωσης/εξάντλησης των αποταμιεύσεων, της περιορισμένης εξωτερικής ζήτησης και της αύξησης των καθυστερήσεων).

Παρά την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η αγορά εργασίας παραμένοντας σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και πρόδρομοι δείκτες ενισχύουν αυτήν την εκτίμηση.
Τέλος, τα στοιχεία στην αγορά κατοικίας παραμένουν ικανοποιητικά καθώς η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και η πτωτική πορεία του πληθωρισμού επιδρούν θετικά στις δυνατότητες και τις προσδοκίες τόσο των αγοραστών, όσο και των κατασκευαστών.

Τι γίνεται στην Ευρωζώνη

Πέραν των πιέσεων που δέχεται αρκετούς μήνες τώρα ο τομέας της μεταποίησης, η Ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση όπως απεικονίζεται στα πρόσφατα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων.
Η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς η εξέλιξη των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών ΡΜΙ τον Ιανουάριο, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση στη μεταποίηση, συνεχίζει να καταδεικνύει ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Εν τω μεταξύ, η μελέτη τραπεζικών πιστώσεων της ΕΚΤ συνολικά για την Ευρωζώνη έδειξε ότι κατά το δ΄ τρίμηνο οι τράπεζες συνέχισαν, αν και σε μικρότερη έκταση, να υιοθετούν πιο αυστηρά κριτήρια έγκρισης (credit standards) για τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις ενώ, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα συγκρατημένη ήταν και η σχετική ζήτηση.
Τέλος, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,9% (από 2,4% τον Νοέμβριο) και ο δομικός μειώθηκε στο 3,4% από 3,6% προηγουμένως.

Μεικτή η εικόνα στην Κίνα

Στην Κίνα, τα οικονομικά στοιχεία τον Δεκέμβριο ήταν μεικτά.
Βελτιώθηκαν οι πρόδρομοι δείκτες ΡΜΙ και η βιομηχανική παραγωγή, αλλά οι λιανικές πωλήσεις εξέπληξαν αρνητικά εγείροντας αμφιβολία για τη δυνατότητα διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης δεδομένων των προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης