Ενέργεια

HEPI: Το κίτρινο τιμολόγιο η φθηνότερη επιλογή - Πολύπολοκη η αγορά

HEPI: Το κίτρινο τιμολόγιο η φθηνότερη επιλογή - Πολύπολοκη η αγορά

 

Πόσα μπορούν να εξοικονομήσουν οι καταναλωτές

 

Ενδιαφέρον, αλλά πολύπλοκο θεωρείται το σύστημα των πολύχρωμων τιμολογίων που καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές Ιανουαρίου σύμφωνα με φινλανδική εταιρία VAASA που σε συνεργασία με την Αυστριακή και Ουγγρική Αρχή Ενέργειας έχει καθιερώσει τον δείκτη HEPI για τη σύγκριση των οικιακών τιμολογίων ενέργειας στις χώρες της Ευρώπης.

Το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρισμού αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής έρευνας από την εταιρία, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κίτρινο ήταν το φθηνότερο τιμολόγιο τον Ιανουάριο, ενώ εάν δεν υπάρξει απότομη άνοδος των τιμών χονδρικής το ίδιο θα ισχύσει και για το σύνολο του 2024.

Πάντως η μελέτη σημειώνει πως το νέο καθεστώς των πολλών διαφορετικών ειδών τιμολογίων που εμπεριέχουν περίπλοκους μαθηματικούς τύπους και μηχανισμούς προσαρμογής των τιμών, έχει προσθέσει επιπλέον πολυπλοκότητα στην αγορά.
« Έτσι, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, υπάρχουν μεν ευκαιρίες εξοικονόμησης υπό την προϋπόθεση της τακτικής σύγκρισης των διαθέσιμων τιμολογίων, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν υπόψη πολλούς παράγοντες και στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να επιτύχουν μόνο μερική σύγκριση. Το μεν πράσινο τιμολόγιο προσφέρει συγκρισιμότητα αλλά μόνο μερική προβλεψιμότητα τιμών, ενώ τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια μπορεί να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, αλλά παρέχουν ελάχιστη συγκρισιμότητα.

Φθηνά και ακριβά τιμολόγια

Πάντως σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε όλα τα τιμολόγια των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών με βάση το μερίδιο αγοράς η φθηνότερη διαθέσιμη επιλογή στην αγορά ήταν ένα κίτρινο τιμολόγιο. Το τιμολόγιο αυτό σε σύγκριση με το φθηνότερο πράσινο, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2,5 ευρώ το μήνα και σε σύγκριση με το φθηνότερο μπλε 8,3 ευρώ. Επίσης με το φθηνότερο κίτρινο ο καταναλωτής θα κέρδιζε 9 ευρώ σε σχέση με την πιο ακριβή κίτρινη επιλογή.
Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη η διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου πράσινου τιμολογίου που προσέφεραν οι 3 μεγαλύτεροι προμηθευτές τον Ιανουάριο ήταν μόλις 1 ευρώ.
Όσο δε για τα μπλε τιμολόγια βρίσκονται στο ανώτερο άκρο των προσφερόμενων τιμών, ως αποτέλεσμα του ότι ενσωματώνουν ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο οι καταναλωτές πληρώσουν στον προμηθευτή για να έχουν σταθερή τιμή παρά τις πιθανές διακυμάνσεις της αγοράς χονδρικής.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές

Σε ότι αφορά την ετήσια εξέλιξη των διαφορετικών τύπων τιμολογίων η μελέτη αναφέρει ότι τους ανοιξιάτικους μήνες, τα φθηνότερα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια προβλέπεται να φτάσουν σε παρόμοια επίπεδα. Ωστόσο, η πρόβλεψη των τιμών δείχνει μια αυξητική τάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που οδηγεί σε αξιοσημείωτες διαφορές, με τα κίτρινα τιμολόγια να αναδεικνύονται και πάλι ως η πιο προσιτή επιλογή.

Αντίθετα, η ανάλυση δείχνει ότι οι καταναλωτές που επέλεξαν ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο τον Ιανουάριο θα πληρώσουν περισσότερα σε σύγκριση με τις εναλλακτικές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υπό την προϋπόθεση υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη άνοδος στις τιμές χονδρικής.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε σύγκριση με την επιλογή της φθηνότερης πράσινης επιλογής, οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση 14 ευρώ.
Επιπλέον, σε σύγκριση με την πιο ακριβή κίτρινη επιλογή, η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 120 €, που αποτελούν το 20% του συνολικού λογαριασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης