Ενέργεια

Οι στόχοι της ΔΕΠΑ στην τελική ευθεία με την Gazprom - Τα σενάρια για το 35% των ΕΛΠΕ

Οι στόχοι της ΔΕΠΑ στην τελική ευθεία με την Gazprom - Τα σενάρια για το 35% των ΕΛΠΕ
Η αναδρομική μείωση της τιμής για την προηγούμενη διετία είναι κρίσιμης σημασίας θέμα για τη ΔΕΠΑ αφού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος από τις ρήτρες take or pay
Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για την μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με ισχύ έως και το 2026. Αν και οι δύο πλευρές φέρονται να βρήκαν σημεία επαφής στα υπο διαπραγμάτευση επίμαχα ζητήματα, το ενδεχόμενο της Διαιτησίας δεν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται σε εμπορικό επίπεδο, αλλά σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά και υπό την στενή παρακολούθηση και εποπτεία της κυβέρνησης αφού το ζήτημα συνδέεται και με γεωπολιτικές παραμέτρους.

Σημείο τριβής παραμένει το θέμα της τιμής, με τη ΔΕΠΑ να διεκδικεί επίπεδα αντίστοιχα ή πολύ κοντά στην τιμή που πουλάει η Gazprom σε ανταγωνιστές της στην εγχώρια αγορά για το 2024 και αναθεώρηση της τιμής προς τα κάτω αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023. Η αναδρομική μείωση της τιμής για την προηγούμενη διετία είναι κρίσιμης σημασίας θέμα για τη ΔΕΠΑ αφού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος από τις ρήτρες take or pay που διεκδικεί η Gazprom και που με βάση την συμφωνημένη τιμή υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΠΑ εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένη από την πρόθεση της Gazrpom να μειώσει κατά 50% το κόστος των take or pay.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς βαδίζουμε στον δεύτερο μήνα του έτους και η τιμή και οι όροι προμήθειας του ρώσικου φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2024 είναι στον αέρα, κάτι που επηρεάζει αντίστοιχα και την εμπορική πολιτική της εταιρίας προς τους πελάτες της εντός και εκτός της Ελλάδας.

Στο ακουστικό της η Helleniq Energy

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την ίδια την πορεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μετά και την αναστολή της ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ πέρυσι τον Οκτώβριο. Τις εξελίξεις αναμένει με ενδιαφέρον και η Helleniq Energy η οποία συμμετέχει με ποσοστό 35% στην εταιρία. Helleniq Energy , όπως είχε δηλώσει προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Ανδρέας Σιάμισιης αναζητεί λύση για την διαχείριση της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Κατά δήλωσή του μάλιστα , μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ομίλου στην κατεύθυνση αναζητείται λύση μέσα στους επόμενους τρεις- έξι μήνες της εξαγοράς του από το δημόσιο ή από τρίτο επενδυτή είτε ακόμη και του πλήρες ελέγχου της από την Helleniq Energy.

Η ΔΕΠΑ σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια με άλλες προδιαγραφές και στόχους που άλλαξαν στην πορεία και πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ευθέως ανταγωνιστικές με αυτές της Helleniq Energy , αναφερόμενος στην επέκταση της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου η Helleniq Energy δραστηριοποιείται μέσω της Elpedison και στις ΑΠΕ. Εκτίμηση του κ. Σιάμισιη είναι ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας παρά την δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE και το αμφισβητούμενης βιωσιμότητας του συμβολαίου της Gazrpom .

Σε κάθε περίπτωση, μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη Gazprom θα διευκολύνει και τα σχέδια απεγκλωβισμού της Helleniq Energy από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και συνολικότερα τους σχεδιασμούς των μετόχων για την αναδιάρθρωση και τη μελλοντική βιωσιμότητα της εταιρίας. Πάντως η Helleniq Energy δεν πρόκειται να μείνει με το 35%, ή θα πουλήσει ή θα αγοράσει. Σε περίπτωση που πουλήσει, στοιχείο διόλου απίθανο, σημασία έχει ποιό θα είναι το τίμημα, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης