Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ρεκόρ παραγγελιών BESS παρά την απώλεια του 1ου τριμήνου του 2024 βλέπει η Fluence

Ρεκόρ παραγγελιών BESS παρά την απώλεια του 1ου τριμήνου του 2024 βλέπει η Fluence

Έφτασαν το 1,1 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024

Το παγκόσμιο σύστημα ενσωμάτωσης του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) σημείωσε ρεκόρ παραγγελιών ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, αλλά τα οικονομικά του υπέστησαν και πάλι καθαρή ζημία, αντανακλώντας πιθανώς την εποχικότητα.

Η Fluence (εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq) είδε τα έσοδα να αυξάνονται κατά 17% (364 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, (το 1ο τρίμηνο του νέου οικονομικού έτους 2024).

Παρά το ρεκόρ που σημείωσε (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), την ίδια περίοδο υπέστη καθαρή απώλεια 25,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έσοδα μειώθηκαν περίπου 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, (4ο τρίμηνο του 2023), όταν έφθασαν τα 673 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Εκείνη την περίοδο σημείωσε επίσης θετικό καθαρό κέρδος (για πρώτη φορά) 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το οποίο ο Τζούλιαν Νεμπρέντα (Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης αμερικάνικης εταιρείας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας και λογισμικού), χαρακτήρισε «μετασχηματιστικό ορόσημο».

Η πτώση των εσόδων σε τρίμηνο και η ολίσθηση (πάλι) σε καθαρή ζημία αντανακλά πιθανώς την εποχικότητα, με το ίδιο φαινόμενο να παρατηρείται στο 1ο τρίμηνο του 2023 (τα έσοδα μειώθηκαν 30% στο τρίμηνο και η καθαρή ζημία διευρύνθηκε, ενώ τα στοιχεία βελτιώθηκαν ετησίως). Η καθαρή ζημία της το 1ο τρίμηνο του 2023 ήταν 37,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2024 βελτιώθηκαν κατά 32%.


Ο Νεμπρέντα σχολίασε τα τελευταία της αποτελέσματα ως ακολούθως:
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια πολύ ισχυρή αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η οποία επιτρέπει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση σε ένα δίκτυο καθαρής ενέργειας.

Επιπλέον, αναμένουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή της μονάδας μπαταρίας μας στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας στη Γιούτα το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους και αναμένουμε σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά τα επόμενα τρίμηνα. Κατασκευάζοντας τις δικές μας μονάδες μπαταριών με εγχώριο περιεχόμενο, αναμένουμε ότι αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστική μας θέση και θα επιτρέψει σε εμάς και τους πελάτες μας να επωφεληθούν από τα κίνητρα βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του 2022».


Σε τροχιά μικρής ανάπτυξης με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο

Η σχετικά χαμηλή ανάπτυξη από έτος σε έτος (σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα πρόσφατα τρίμηνα) μπορεί να αντανακλά τη νέα προσέγγιση που ακολούθησε η Fluence από τότε που ανέλαβε ο Νεμπρέντα το τιμόνι τον Σεπτέμβριο του 2022 για να επικεντρωθεί στην «κερδοφόρα ανάπτυξη», με έναν αναλυτή εκείνη την εποχή να χαρακτηρίζει την εταιρεία προγενέστερη ανάπτυξη, υπό τον προηγούμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο Manuel (Pérez Dubuc), ως περισσότερο στρατηγική «γης και επέκτασης».

Η εταιρεία επιβεβαιώνει την καθοδήγησή της για το οικονομικό έτος 2024, ύψους 2,7-3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και προσαρμοσμένο EBITDA 50-80 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Τα κυριότερα σημεία κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου του 2024 περιλαμβάνουν την αυστραλιανή εταιρεία κοινής ωφελείας Origin Energy που στρατολογεί την εταιρεία για ένα BESS 300MW/650MWh στη Βικτώρια και ένα BESS 60MW/80MWh που παρείχε στην Ταϊβάν που εισέρχεται σε εμπορική λειτουργία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης