Ενέργεια

Στα μαλακά η "Φυσικό Αέριο" από την ΡΑΑΕΥ - Προς νέα πτώση τιμολογίων

Στα μαλακά η
Η απόφαση δεν μπορεί να μην συνοδευτεί με πρόστιμο, αφού θα δημιουργούσε και ένα κακό προηγούμενο για το μέλλον, κάτι που δείχνει να αντιλαμβάνεται και να αποδέχεται και η Φυσικό Αέριο

Με ένα πρόστιμο για μη συμμόρφωση με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, θα κλείσει οριστικά η διαμάχη της αρμόδιας Αρχής με τη Φυσικό Αέριο για το επίμαχο σταθερό τιμολόγιο 8μηνης διάρκειας. Η διοίκηση της Φυσικό Αέριο κλήθηκε χθες σε ακρόαση από τη ΡΑΑΕΥ, όπου και έδωσε εξηγήσεις για όλα τα ζητήματα που εγκαλείτο, όπως η παραβίαση του Κώδικα για την χρονική διάρκεια των σταθερών τιμολογίων, η παραβίαση της χρωματικής ταξινόμησης των τιμολογίων και του ανταγωνισμού.

Η διαδικασία, όπως μεταφέρεται και από τις δύο πλευρές κύλησε χωρίς εντάσεις και σε χαμηλούς τόνους, πράγμα αναμενόμενο , αφού η υπουργική παρέμβαση που μεσολάβησε με την ερμηνεία του Κώδικα περί της χρονικής διάρκειας και του χρώματος των σταθερών τιμολογίων αποκατέστησε τα πράγματα, υπέρ της Φυσικό Αέριο. Η μη συμμόρφωση ωστόσο της εταιρίας σε απόφαση της ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να μην συνοδευτεί με πρόστιμο, αφού θα δημιουργούσε και ένα κακό προηγούμενο για το μέλλον, κάτι που δείχνει να αντιλαμβάνεται και να αποδέχεται και η Φυσικό Αέριο. Το ύψος του προστίμου θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενης Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ.


Προς χαμηλότερες τιμές ρεύματος

Στο μεταξύ και σε ότι αφορά στα τιμολόγια η αγορά αναμένει περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, προεξοφλώντας ακόμη χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, και διαμορφώθηκε στα 75,33 ευρώ/MWh, καταγράφοντας χαμηλό 140 εβδομάδων. Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται μειωμένη κατά 11,98% από την μέση ΤΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη τιμή στα 129,62ευρώ/MWh και στα 10,05ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Οι ισχυρές καθοδικές πιέσεις είναι αποτέλεσμα αφενός της κατάρρευσης της ζήτησης κάτω από τη 1 MW που έφεραν οι αλκυονίδες ημέρες της τελευταίας εβδομάδας και αφετέρου της υψηλής παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση διαμορφώθηκε στις 971 GWh, καταγράφοντας πτώση 13% ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 823 MW.

Στο 52% το μερίδιο των ΑΠΕ

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 70 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 52%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 489 GW, παραμένοντας για 6ο συνεχόμενο επταήμερο πάνω από τις 400 GWh. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 58 GWh (-8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 287 GWh καλύπτοντας το 31% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 10 GWh είχε συνεισφορά μόλις 1% στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας. To σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 91,622 ΜWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης