Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διχασμένες οι ΗΠΑ από την απόφαση Biden για "πάγωμα" στις εξαγωγές LNG

Διχασμένες οι ΗΠΑ από την απόφαση Biden για
Η αλματώδης αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει καταστήσει το φυσικό αέριο παγκόσμιο εμπόρευμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ευάλωτες στην παγκόσμια μεταβλητότητα των τιμών.
Η πρόσφατη παύση της έκδοσης νέων αδειών για έργα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει διχάσει τις ΗΠΑ γύρω από τις ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησης Biden.  

Με βάση το oilprice, oι περιβαλλοντολόγοι και οι οικολόγοι ακτιβιστές χαιρέτισαν την εν λόγω απόφαση ως νίκη για το κλίμα και ως ένα ακόμα βήμα προς την απεξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

Μια ομάδα βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου χαιρέτισε τη διακοπή της αδειοδότησης ως μέσο για την αποτροπή της αύξησης στις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.  

Από την άλλη πλευρά, οι ενώσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης Biden αποκαλώντας την ήττα για τις ΗΠΑ και νίκη για τη Ρωσία, καθώς θα υπονομεύσει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της χώρας και την αξιοπιστία της Αμερικής ως αξιόπιστου εταίρου για την παροχή φυσικού αερίου στους συμμάχους της.

Σύμφωνα με την ExxonMobil, η παύση στις εγκρίσεις νέων έργων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι λάθος, καθώς στην πραγματικότητα θα καθυστερήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
«Η μείωση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πραγματικότητα βλάπτει τον κόσμο που θέλει να επιτύχει τους μηδενικούς ρύπους» δήλωσε στο Bloomberg η επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Exxon Kathy Mikells σε συνέντευξή της νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) όπως και άλλες μεγάλες βιομηχανικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των American Exploration and Production Council (AXPC), Center for LNG (CLNG), Independent Petroleum Association of America (IPAA), LNG Allies,  διαφώνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σταματήσει τις εγκρίσεις έργων εξαγωγής.

Πέραν των περιβαλλοντικών ζητημάτων, οι υποστηρικτές της διακοπής της αδειοδότησης υγροποιημένου φυσικού αερίου λένε ότι η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αμβλύνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμερική, καθώς περισσότερο φυσικό αέριο θα ήταν διαθέσιμο για την εγχώρια αγορά.  

Ευάλωτες οι ΗΠΑ στην μεταβλητότητα των τιμών LNG

Η αλματώδης αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει καταστήσει το φυσικό αέριο παγκόσμιο εμπόρευμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ευάλωτες στην παγκόσμια μεταβλητότητα των τιμών.

Η κυβέρνηση Biden έχει σαφώς κατά νου να δώσει έμφαση τόσο στην προστασία των Αμερικανών καταναλωτών από τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στα κλιματικά οφέλη της μικρότερης παραγωγής LNG στις τοπικές κοινότητες των ΗΠΑ.

Μια μεγάλη άνοδος των τιμών «θα επιβάρυνε τα αμερικανικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία με 11-18 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κόστος φυσικού αερίου. Με την πάροδο του χρόνου, οι ακριβείς δαπάνες μπορεί να μετριαστούν καθώς οι παραγωγοί προσαρμόζουν την παραγωγή στη ζήτηση», έγραψε η Energy Innovation σε άρθρο της στο Forbes.

Παραμένουν οι φόβοι για άνοδο των τιμών

Σύμφωνα με τους Βιομηχανικούς Καταναλωτές Ενέργειας της Αμερικής, κάθε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 1 δολάριο ανά MMBtu προσθέτει 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κόστος για τους εγχώριους καταναλωτές συν το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ακόμη και με τις προσωρινές τιμές κατά τη διάρκεια της χειμερινής καταιγίδας του 2021 και το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 3,37 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) από το 2016, σε σύγκριση με 3,48 δολάρια ανά MMBtu τα έξι χρόνια πριν από το 2016, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν LNG, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας.

Εάν οι παραγωγοί φυσικού αερίου αποθαρρύνονται από κανονισμούς -όπως οι καθυστερημένες εγκρίσεις έργων LNG- από το να αυξήσουν την παραγωγή, οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν ούτως ή άλλως, επειδή η προσφορά μπορεί να μην καλύψει τη ζήτηση, και οι παγκόσμιες αγορές LNG θα μπορούσαν να στενέψουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης