Ενέργεια

Habeck: Η Πολωνία έχει δεσμευτεί να προμηθεύει αργό εάν το Schwedt κρατικοποιηθεί

Habeck: Η Πολωνία έχει δεσμευτεί να προμηθεύει αργό εάν το Schwedt κρατικοποιηθεί

Η Πολωνία είπε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολόκληρο τον όγκο του Καζακστάν περίπου 1-1,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως

 

Η Πολωνία έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt με αργό πετρέλαιο, εάν το Βερολίνο εθνικοποιήσει το εργοστάσιο που ανήκει στην πλειοψηφία της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη στη Βαρσοβία ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Το Reuters ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να εθνικοποιήσει δυνητικά τις γερμανικές δραστηριότητες του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του 54,17% στο διυλιστήριο Schwedt, το οποίο το Βερολίνο έθεσε υπό κηδεμονία τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Habeck είπε την Τρίτη ότι η διαδικασία για τη διάλυση της κηδεμονίας είχε ξεκινήσει εντός της κυβέρνησης και βρισκόταν στο στάδιο της ακρόασης.
Η Γερμανία έχει επεκτείνει δύο φορές την κηδεμονία και πρέπει να λάβει νέα απόφαση τον Μάρτιο, όταν λήγει η τρέχουσα κηδεμονία.
«Η Πολωνία έχει βοηθήσει πολύ στο παρελθόν για να εξασφαλίσει την προμήθεια πετρελαίου στη Γερμανία, στην ανατολική Γερμανία», είπε ο Habeck.
«Αν αυτό το σενάριο εξελιχθεί διαφορετικά τώρα... Η Πολωνία είναι έτοιμη να συνεχίσει να μας υποστηρίζει».

Παροχή πετρελαίου

Μια πολωνική πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες για τις προμήθειες στο Schwedt είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η Βαρσοβία είχε διαβεβαιώσει το Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες ότι θα μπορούσε να παράσχει περισσότερο πετρέλαιο εάν σταματήσουν οι προμήθειες του Καζακστάν ως πιθανά αντίποινα για τις γερμανικές κινήσεις κατά της Rosneft.
Η Πολωνία είπε στη Γερμανία ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολόκληρο τον όγκο του Καζακστάν περίπου 1-1,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, είπε η πηγή.
Αυτό θα ήταν πάνω από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως που λαμβάνει ήδη η Schwedt μέσω του λιμανιού του Γκντανσκ της Πολωνίας, πρόσθεσε η πηγή.

Μαζί με το πετρέλαιο το διυλιστήριο μπορεί να πάρει μέσω αγωγού από το γερμανικό Rostock, που θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 80% των αναγκών του Schwedt.
Η Γερμανία και η Πολωνία έκλεισαν μια συμφωνία προμήθειας για το διυλιστήριο το 2022, αλλά η Βαρσοβία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η απομάκρυνση της Rosneft από τη Schwedt ήταν ζωτικής σημασίας για την άντληση περισσότερου πετρελαίου για το εργοστάσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης