Ενέργεια

Στον αέρα η επιστροφή των επιδοτήσεων - Στα 500 εκατ. ευρώ για τα έως 35 KVA - Στα 600 εκατ. το έλλειμμα των ΥΚΩ

Στον αέρα η επιστροφή των επιδοτήσεων - Στα 500 εκατ. ευρώ για τα έως 35 KVA - Στα 600 εκατ. το έλλειμμα των ΥΚΩ

Στην αναμονή οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει δεσμεύσει 500 εκατ ευρώ

 

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιστροφής των επιδοτήσεων που δόθηκαν από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε μη οικιακούς πελάτες τους με παροχή ισχύος έως 35 KVA, ενώ σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα του λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αφού αυξάνονται τα οφειλόμενα προς τους προμηθευτές και επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχει βρεθεί λύση για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας».


Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς παρά το γεγονός ότι εντός του Δεκεμβρίου του 2023 υπεγράφη η υπουργική απόφαση που θεωρητικά ξεμπλοκάρισε το θέμα των 35 KVA, ακόμη τα χρήματα δεν έχουν επιστραφεί σε πολλούς από τους προμηθευτές οι οποίοι περιμένουν επίσης να λάβουν τις επιστροφές από τα ΥΚΩ των πελατών τους στα νησιά.

Σε συγκεκριμένο προμηθευτή μεσαίου μεγέθους σε ότι αφορά το μερίδιο του στην αγορά ηλεκτρισμού, τα οφειλόμενα από τα ΥΚΩ και τα 35 KVA, ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι οφειλές σε εταιρίες με μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς είναι πολύ υψηλότερες. Πόσο μάλλον οι οφειλές προς τη ΔΕΗ η οποία ως γνωστόν τροφοδοτεί συνολικά 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές, ενώ η θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ, διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό των ΥΚΩ.

Πόσο υπολογίζονται τα ποσά

Σε ότι αφορά την υπόθεση των 35 KVA, το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους προμηθευτές υπολογιζόταν κατ΄ αρχήν σε 700 εκατ. ευρώ τα οποία σύμφωνα με νέους υπολογισμούς μειώνονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και πρέπει να καταβληθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πρόκειται για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος 1.250.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης από τους προμηθευτές με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών η οποίες στη συνέχεια ζήτησαν να τηρηθεί ο κανόνας de minimis. Έτσι οι προμηθευτές είχαν καταβάλει τις επιδοτήσεις αλλά δεν μπορούσαν να τις εισπράξουν από το ΤΕΜ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο με μεγάλη καθυστέρηση δόθηκε λύση για την επιστροφή των χρημάτων στους προμηθευτές με την υπογραφή υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της οποίας το σύνολο των οφειλόμενων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα κονδύλια αυτά έχουν δεσμευθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ που είναι ο διαχειριστής του ΤΕΜ, χωρίς ωστόσο να έχουν επιστραφεί στο σύνολο τους, όπως υποστηρίζουν σήμερα οι προμηθευτές.

Το ταμείο είναι μείον

Και εάν η υπόθεση των 35 KVA έχει μπει σε κάποιο δρόμο, το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ παραμένει αφού στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη του, ενώ όπως φαίνεται ο κρατικός προϋπολογισμός στην παρούσα φάση δεν μπορεί να το καλύψει.

Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ εκτιμάται ότι αντίστοιχο θα είναι το ύψος του και το 2024. Θετικός θα είναι ο λογαριασμός από το 2026 και μετά αφού θα έχει τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και μάλιστα εκτιμάται ότι το πλεόνασμα του 2026 θα καλύψει το έλλειμμα του 2025.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα των 600 εκατ. του 2023 και του 2024 παραμένει και αφορά κυρίως της ΔΕΗ αφού είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής των καταναλωτών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να έχει ζητήσει την κάλυψη του ελλείμματος από το ΤΕΜ που επί του παρόντος τουλάχιστον απορρίπτεται και για το λόγο ότι ένα πράσινο Ταμείο όπως έχει χαρακτηριστεί το ΤΕΜ δεν είναι δυνατόν να καλύπτει το επιπλέον κόστος της ενέργειας που παράγεται στα νησιά από πετρελαϊκούς σταθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης