Ενέργεια

Και τα Yπεράκτια θα λάβουν έσοδα από τους πλειστηριασμούς ρύπων - Οι κατανομές που προβλέπονται για το 1,2 δισ ευρώ

Και τα Yπεράκτια θα λάβουν έσοδα από τους πλειστηριασμούς ρύπων - Οι κατανομές που προβλέπονται για το 1,2 δισ ευρώ
Το 37% θα πάει σε νέους δικαιούχους - Ποιοί θα είναι
Αλλαγές στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024 ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας . Το ζητούμενο ωστόσο είναι ποιος θα πρωτοπάρει από το 1,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονται τα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ερίζουν για μεγαλύτερο μερίδιο από τον "κουμπαρά" των ρύπων.

Κατα πρώτο θα πρέπει να ικανοποιηθεί η βιομηχανία, η οποία ζητά περίπου το 25%. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, που αυξάνει αναδρομικά για το 2023 τα έσοδά της από 11% στο 17%, δηλαδή από περίπου 165 εκατ. ευρώ σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο για τη βιομηχανία η κάλυψη των κονδυλίων που αφορούν στο μέτρο της αντιστάθμισης για την αποτροπή της διαρροής άνθρακα.

Μεγαλύτερο μερίδιο όμως των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων διεκδικεί και ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης, ΔΑΠΕΕΠ προκειμένου να διατηρήσει «ζωντανό» τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΛΑΠΕ ο οποίος είναι πλέον ελλειμματικός. Έτσι, από 3,8% που του αναλογούσε το 2023 διεκδικεί περί το 30%, αν και όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, πιθανότατα θα …προσγειωθεί κοντά στο 10%, αφού υπάρχουν και άλλες πηγές τροφοδότησης του λογαριασμού.

Νέοι δικαιούχοι

Πάντως, τα περιθώρια ανακατανομής των πόρων για εφέτος είναι μεγάλα καθώς πλέον έχουν σταματήσει οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), στο οποίο κατευθύνονταν το 77,275% των εσόδων του 2023. Το ποσοστό του ΤΕΜ αναμένεται να «κουρευτεί» γενναία και εκτιμάται ότι πέσει πολύ κάτω από το 40%.

Έτσι, περίπου 37% των κονδυλίων θα μοιραστούν διαφορετικά, ενώ νέοι δικαιούχοι θα λάβουν μέρος των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ταμείο των ρύπων θα χρηματοδοτηθούν οι τεχνικές μελέτες για τη χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και των θαλάσσιων «οικοπέδων», όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ακόμη, ποσοστό των εσόδων θα δεσμευθεί για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Μελετών για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου συνεργασίας ιδιωτικού τομέα και δασικών συνεταιρισμών, για τη διαχείριση της βιομάζας στα ελληνικά δάση. Ακόμη μερίδιο της πίτας θα προβλεφθεί για την υλοποίηση ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων κρισίμων και στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης