Ενέργεια

Στο 98% εκτοξεύτηκε η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο (Euractiv)

Στο 98% εκτοξεύτηκε η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο (Euractiv)
Όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Αυστρία εισήγαγε το 80% του φυσικού αερίου της από την Ρωσία
Η ενεργειακή εξάρτηση της Αυστρίας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας εκτινάχθηκε στο 98% από 80%, μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Euractiv, το γεγονός αυτό είναι που ώθησε την υπουργό Ενέργειας της χώρας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Αυστρία εισήγαγε το 80% του φυσικού αερίου της από την κρατική εταιρεία Gazprom, ποσοστό που έχει πλέον αυξηθεί στο 98%.

Η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Leonore Gewessler, προτρέπει την γρήγορη ανάληψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Το ποσοστό του 98% είναι μια τεράστια αύξηση, ειδικά από τη στιγμή που η ίδια η Ρωσία ελάττωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αλλά η τάση σύντομα αντιστράφηκε και το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου είχε ήδη επιστρέψει στο 43% τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Πιο ακριβές οι εναλλακτικές λύσεις

Το υψηλό μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου οφείλεται εν μέρει στη ραγδαία μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Αυστρία – από 100 TWh σε 75 TWh το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας OMV δεσμεύτηκε σε μια συμφωνία «take-or-pay» με την Gazprom για έως και 60 TWh ετησίως, ποσότητα αρκετή για να καλύψει το σύνολο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, υπάρχουν μεν εναλλακτικές λύσεις, αλλά τείνουν να είναι πιο ακριβές, επομένως οι εταιρείες ενέργειας προτιμούν να μην αγοράζουν μη ρωσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης