Επικαιρότητα

Τα «στρατόπεδα» του «όχι» και της «αποχής» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Τα «στρατόπεδα» του «όχι» και της «αποχής» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Αναδημοσίευση του άρθρου από το tovima.gr

Σε κλίμα πόλωσης, με τα «άκρα» του Κοινοβουλίου να ξιφουλκούν με διχαστική και ομοφοβική ρητορική κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, εξελίσσεται η συζήτηση η οποία κορυφώνεται αύριο Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία που ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και για διαφορετικούς λόγους Νίκη και Σπαρτιάτες.

Την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος λέγοντας ότι «καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό». «Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης το οποίο κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, δείχνει ποια είναι η πολιτική σας ταυτότητα», είπε αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της ΝΔ.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι όσον αφορά την επίκληση των δικαιωμάτων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχω να αναφέρω δυο ονόματα: Καμμένος, στο παρελθόν και Πολάκης, στο παρόν». Αλλά και η συμπόρευση Νίκης και Σπαρτιατών δεν πέρασε απαρατήρητη με τον επισπεύδοντα υπουργό Επικρατείας να σχολιάζει το γεγονός ότι «η Νίκη, ένα κόμμα που προάγει την θρησκεία, την πραότητα και την ηπιότητα, σύρεται πίσω από ένα κόμμα που διερευνάται αν είναι βιτρίνα ενός εγκληματία». Σημειώνεται ότι τόσο η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, αλλά και η Ελληνική Λύση υπέβαλλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «ηγείται» του «όχι», καθώς και οι παρεμβάσεις βουλευτών της πλειοψηφίας που εναντιώνονται στο «τολμηρό αλλά όχι παράτολμο βήμα για την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σκέρτσος. Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για την τελευταία μέρα της συζήτησης, όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών και αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα θεωρείται ότι μπορεί να κρίνει την τελική στάση βουλευτών της πλειοψηφίας που ακόμα αμφιταλαντεύονται.

Οι ζυμώσεις προκειμένου να μεταπειστούν έστω και την ύστατη ώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι εκ των διαφωνούντων κορυφώνονται. Οι πιο αισιόδοξοι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας, θα μειώνεται η αρνητική ψήφος -δεν αποκλείουν τα «όχι» να είναι κάτω από 20 (προς το παρόν υπολογίζονται περίπου 20-25)- ενώ κάπου εκεί -ίσως και λιγότερες- εικάζουν ότι θα είναι τελικά οι αποχές. Σε κάθε περίπτωση το «ναι» φαίνεται να κινείται με ασφάλεια στον άξονα 110+, ενώ η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας δίνουν αέρα ευρείας επικράτησης ίσως και άνω των 180 βουλευτών. Ως την τελευταία στιγμή αναμένονται μετακινήσεις ακόμα και από το «όχι», ίσως όχι προς το «ναι», κάτι που φαντάζει πιο δύσκολο, αλλά προς την ασφαλή «διέξοδο» της «αποχής» που έδωσε στους βουλευτές του ο κ. Μητσοτάκης (είναι ενδεικτική η περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φαίνεται να μετακινείται προς την «αποχή»).

Το στρατόπεδο του «όχι»

Στο «στρατόπεδο» του «όχι» εκτός του κ. Σαμαρά φαίνεται να κινούνται μέχρι στιγμής οι Κώστας Καραγκούνης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Η «γκρίζα ζώνη»

Στην «γκρίζα ζώνη» της αποχής βρίσκονται προς το παρόν: Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μπούγας, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Γιάννης Τραγάκης, Μάνος Κόνσολας, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Κούβελας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Κελέτσης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Βασίλης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Καλλιάνος, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας, Στέλιος Πέτσας, Χριστόδουλος Στεφανάδης κ.ά.

Οι τάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ

Στον ΠαΣοΚ αναλογικά φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη «ρεύμα» διαφοροποιήσεων, καθώς, σύμφωνα με την εικόνα που διαφαίνεται, είναι τουλάχιστον 14 οι βουλευτές που προβληματίζονται σοβαρά, όπως: Ευαγγελία Λιακούλη, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μανώλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάσος Νικολαΐδης, Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Καζάνη, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί αν θα καταγραφούν διαφοροποιήσεις από την «γραμμή Κασσελάκη», ο οποίος έχει θέσει και θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ επιπλέον το κόμμα ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που δυσχεραίνει την θέση τυχόν διαφωνούντων. Μεταξύ εκείνων που αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση τους είναι: Παύλος Πολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μίλτος Ζαμπάρας, ενώ οι επιφυλάξεις της Αθηνάς Λινού για το υφιστάμενο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο σύνολό του σύμφωνα με την ίδια δεν σημαίνουν ότι τάσσεται κατά της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο αναμένεται να εκφράσουν με την ψήφο τους και οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης