Η Γερμανία διαθέτει 3,5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις δημοπρασίας πράσινου H2

Η Γερμανία διαθέτει 3,5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις δημοπρασίας πράσινου H2

Συμφωνίες και διαπραγματεύσεις της χώρας με κράτη της Ευρώπης και της Αραβίας (Hydrogen Insight)

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει φέτος περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρωτοποριακό πρόγραμμα αγοράς πράσινου υδρογόνου της χώρας (H2Global), προκειμένου να χρηματοδοτήσει περαιτέρω δημοπρασίες επιδοτήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας H2 και τα παράγωγά του.

Η Hydrogen Intermediary Network Company (θυγατρική εταιρεία του H2Global) η οποία χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που λαμβάνει για τη δημοπράτηση επιδοτήσεων για πράσινο υδρογόνο (H2) που εισάγεται στην ΕΕ, έλαβε ειδοποίηση επιχορήγησης 3,53 δισ. ευρώ από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα (BMWK).


Η διπλή ιδιότητα της Hint.Co - Τι ακριβώς κάνει

Η Hydrogen Intermediary Network Company (Hint.Co) ενεργεί τόσο ως αγοραστής όσο και ως πωλητής υδρογόνου στη δημοπρασία «διπλής όψης» του H2Global.

Η ειδικά διαμορφωμένη εταιρεία αγοράζει πράσινο υδρογόνο ή τα παράγωγά του με 10ετή συμβόλαια και πουλάει όγκους σε τελικούς χρήστες μέσω συμφωνιών εξαγοράς ενός έτους, με τη διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο να αποτελείται από το δοχείο χρηματοδότησης της Hint.Co.

Ο στόχος είναι να παρέχεται στους παραγωγούς πράσινου H2 η μακροπρόθεσμη βεβαιότητα εσόδων που χρειάζονται για να ξεκινήσουν τα έργα τους, χωρίς να εκτίθενται οι δυνητικοί αγοραστές στο «πράσινο ασφάλιστρο» που απαιτείται για τις ανανεώσιμες πηγές H2.

 

Εν αναμονή των διαγωνισμών

Η επιχορήγηση ανεβάζει τη συνολική συνεισφορά της γερμανικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής σε 4,45 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 900 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε για την πρόσφατη πιλοτική δημοπρασία του προγράμματος.

Χάμπεκ_Υπουργός_Οικονομίας_και_Δράσης_για_Πράσινη_Οικονομία_Γερμανίας_1.jpg

«Η επιχορήγηση συνδέεται με την επόμενη επανάληψη προσφορών διπλής όψης που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τον μηχανισμό H2Global», ανακοίνωσε το Ίδρυμα H2Global το οποίο χρηματοδοτείται επίσης με δωρεές από ενεργειακούς κολοσσούς του ιδιωτικού τομέα όπως η Uniper, η BP, η Shell, η RWE και η Total.

Η H2Global γνωστοποίησε στο Hydrogen Insight ότι οι πιο πρόσφατοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν φέτος, αν και ο ακριβής αριθμός των δημοπρασιών «δεν έχει ακόμη καθοριστεί».

«Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με τον πάροχο των κεφαλαίων, την BMWK», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η H2Global δεν έχει ακόμη δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να αποκαλύψει τους νικητές της πιλοτικής δημοπρασίας των 900 εκατομμυρίων ευρώ που έκλεισε πρόσφατα, αλλά αποκάλυψε στο Hydrogen Insight ότι «αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στα τέλη της άνοιξης».

Συμφωνίες και συζητήσεις Γερμανίας με Ολλανδία, Αυστραλία και Η.Α.Ε.

Η τελευταία επιχορήγηση κυκλοφόρησε λίγο μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2024 από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα 300 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση της Ολλανδίας το 2023 για δημοπρασία στις αρχές του τρέχοντος έτους, αυτή η τελευταία κοινοποίηση επιχορήγησης ανεβάζει τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση για το πρόγραμμα σε 4,73 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η H2Global.

Η Ολλανδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει από κοινού μια δημοπρασία 600 εκατομμυρίων ευρώ με τη γερμανική κυβέρνηση.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για να χρηματοδοτήσει από κοινού μια δημοπρασία 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη Γερμανία (αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί).

Παρόμοια συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη με αξιωματούχους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης