Ενέργεια

Η ατζέντα των πολιτικών "φυλών" του Ευρωκοινοβουλίου για την πράσινη μετάβαση (Euractiv)

Η ατζέντα των πολιτικών
Σύμφωνα με το Euractiv, η συζήτηση που διεξάγεται για την πράσινη μετάβαση τώρα, απηχεί το τεταμένο πολιτικό κλίμα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου
Ριζικά αντίθετες είναι οι απόψεις που εξέφρασαν αυτή τη βδομάδα οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τον προτεινόμενο στόχο της ΕΕ για το κλίμα μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με το Euractiv, η συζήτηση που διεξάγεται για την πράσινη μετάβαση τώρα, απηχεί το τεταμένο πολιτικό κλίμα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Για αρκετούς μήνες, όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούσαν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να κάνει μια απότομη στροφή προς τα δεξιά στις εκλογές του 2024, με τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα να αναμένονται ενισχυμένα έναντι των Πρασίνων, των αριστερών και των φιλελευθέρων.

Με άλλα λόγια, το «πράσινο κύμα» που σάρωσε το Κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία το 2019, πρόκειται -με βάση τα όσα λένε οι προβλέψεις- να καταρρεύσει και να υποχωρήσει πέντε χρόνια αργότερα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα;

Η ΕΕ πήρε μια πρόγευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής συζήτησαν τον προτεινόμενο κλιματικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2040 ο οποίος περιλαμβάνει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ακολουθεί μια σύνοψη των όσων είπαν.

Ακροδεξιά

Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι σκληροπυρηνικές συντηρητικές και ακροδεξιές ομάδες προειδοποίησαν για τις κοινωνικές συνέπειες που ελλοχεύουν από τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης που συνοδεύει τους υψηλότερους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων ευρωσκεπτικιστών, ο Τσέχος ευρωβουλευτής Alexandr Vondra χαρακτήρισε σαν μη ρεαλιστική φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές κατά 90%.

"Το κύριο ζήτημα στο σχέδιο για το κλίμα για το 2040 βρίσκεται αλλού", είπε. "Είναι η προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι να έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, να περιοριστεί η ελευθερία των επιλογών τους".
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η όλη συζήτηση εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν έξω από το κτίριο στο Στρασβούργο, με τους ευρωβουλευτές να παρακολουθούν τον Επίτροπο της ΕΕ για το κλίμα Wopke Hoekstra να παρουσιάζει τον προτεινόμενο κλιματικό στόχο για το 2040.

"Έχετε ενημερώσει τους ψηφοφόρους σας σχετικά με αυτό; Είπατε ανοιχτά τα σχέδιά σας, για το πώς θα είναι η ζωή τους αν πραγματικά το κάνετε αυτό; Έχετε πει στους αγρότες και στους πολίτες ότι η ενέργεια, οι μεταφορές, η στέγαση, το κρέας και άλλα βασικά είδη διατροφής θα είναι πιο ακριβά;", δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής.

"Πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε και πόσο θέλετε να δοκιμάσετε την υπομονή τους;" ρώτησε ο Vondra τον Hoekstra, ο οποίος κάθισε στην πρώτη θέση του ημικύκλιου μετά την παρουσίασή του για να ακούσει τις διαδοχικές ομιλίες των ευρωβουλευτών.

"Νομίζω ότι είναι σοβαρό ρίσκο να κάνετε μια τέτοια πρόταση πριν από τις εκλογές, χωρίς να γνωρίζετε τις πραγματικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις", προειδοποίησε ο Vondra.

Η προειδοποίηση του Vondra δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία.

Η πολιτική του ομάδα, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των εδρών της σε 80 μετά τις εκλογές του Ιουνίου, από 62 έδρες στο σημερινό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις στα μέσα Ιανουαρίου.

Η ακροδεξιά ομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία" (ID), από την πλευρά της, αναμένεται να αυξηθεί από 73 έδρες στο σημερινό Κοινοβούλιο σε 93 έδρες μετά τις ευρωεκλογές.

Εκπροσωπήθηκαν στο Στρασβούργο από τη Sylvia Limmer, νομοθέτη του γερμανικού κόμματος AfD, η οποία προειδοποίησε για τις οικονομικές συνέπειες του καθορισμού ολοένα και υψηλότερων στόχων μείωσης των εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ.

"Κοιτάξτε τη χώρα μου, την "πράσινη πρωταθλήτρια" Γερμανία. Η αποβιομηχάνιση προχωράει με χαρά, επειδή οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο", αναφώνησε.

Και παρόλο που το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία έχει αυξηθεί στα χαρτιά, "πολλές ημέρες πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο", επειδή δεν υπάρχει άνεμος ή ήλιος, σαρκάζει.

Εν τω μεταξύ, ο πλούτος της ΕΕ έχει μειωθεί φτάνοντας στο 14,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες των χωρών BRIC "απολαμβάνουν αυξανόμενα επίπεδα CO2 και αυξανόμενο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 32%", επισήμανε η Limmer.

"Οι πρασινοκόκκινες πολιτικές είναι λίγο πολύ η χειρότερη οικονομική κατάρρευση που έχουμε δει στην ιστορία της ΕΕ", κατέληξε.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «φλερτάρει» τους αγρότες

Πιο κοντά στο κέντρο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις διαμαρτυρίες των αγροτών που σάρωσαν τις πρωτεύουσες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου (με 178 έδρες, από 182 που είναι σήμερα), το κόμμα έχει υιοθετήσει αμυντική στάση σε περιβαλλοντικά θέματα, εμφανιζόμενο να προσεταιρίζεται σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το ΕΛΚ προσπάθησε να παρουσιαστεί ως το κόμμα των αγροτών, ηγούμενο μιας εκστρατείας για την απόσυρση του κανονισμού της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα και προσπαθώντας να εναντιωθεί σε έναν προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης που θεωρείται βάρος για τους αγρότες.

Παίρνοντας το λόγο μετά την παρουσίαση της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ για το περιβάλλον, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Peter Liese, συνεχάρη την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για την "έναρξη διαλόγου" σχετικά με τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040 χωρίς να επιβάλλει τις απόψεις της από τα πάνω προς τα κάτω.

Ταυτόχρονα, το ΕΛΚ εμφανίζεται και υπέρ της πράσινης μετάβασης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της γεωργίας, της βιομηχανίας και όλων των πολιτών, πρέπει να ενταχθούν στην πράσινη μετάβαση και να υποστηριχθούν όπου χρειάζεται.

"Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια θετική προσέγγιση στη γεωργία", είπε, προειδοποιώντας για τις προσπάθειες που γίνονται αντιληπτές να "στριμώξουν τους αγρότες στη γωνία" σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

"Πρέπει να θυμόμαστε ότι η γεωργία είναι ο μόνος τομέας που πραγματικά απομακρύνει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα", επισήμανε ο Liese, υποστηρίζοντας ότι "πρέπει να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε" για να το πράξουν.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης επικαλέστηκε επίσης τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για τα πενιχρά τους εισοδήματα και οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πράσινες τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

"Χρειάζονται περισσότερη στήριξη όχι μόνο μέσω του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, αλλά και μέσω εθνικών πόρων", είπε καλώντας την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ τηρούν την υπόσχεσή τους να στηρίξουν τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα κατά τη μετάβαση.

Σοσιαλιστές: Κερδίζοντας την παγκόσμια κούρσα στην καθαρή τεχνολογία

Οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες (S&D), από την πλευρά τους, έχουν ταχθεί υπέρ των επιθετικών περικοπών των εκπομπών για να παραμείνουν εντός του στόχου του 1,5C για την αύξηση της θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Mohammed Chahim, ένας Ολλανδός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, υπερθεμάτισε τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 55% για το 2030 που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο κατά την τρέχουσα θητεία.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε τον Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra, ο οποίος είχε συγκρίνει νωρίτερα τη δράση για το κλίμα με μαραθώνιο.

Για να περάσει τη γραμμή του τερματισμού, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει σταθερό ρυθμό στη μείωση των εκπομπών, υποστήριξε ο Chahim, λέγοντας ότι ο στόχος του 90% για το 2040 θα "οδηγήσει σε σταθερότητα" τις εταιρείες της ΕΕ.

"Αυτό ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος", δήλωσε ο Chahim, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μείνουμε πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ στον αγώνα για τις πράσινες τεχνολογίες.

Για τον ίδιο, η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει να παραμείνει μπροστά από το πλήθος και να καλύψει το "τεράστιο χάσμα" με την Κίνα και τις ΗΠΑ όσον αφορά τις πράσινες επενδύσεις. "Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα", υποστήριξε.

Το S&D αναμένεται να παραμείνει η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με 143 έδρες, από 154 που είναι σήμερα.

Κεντρώοι: Η ΕΕ να βάλει τα λεφτά της εκεί που είναι το στόμα της

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η κεντρώα ομάδα Renew Europe, αναμένεται να πέσει μετά τις εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών της θα είναι 84, από 108 στο σημερινό Κοινοβούλιο.

Ο Pascal Canfin, ένας Γάλλος βουλευτής της Renew που προεδρεύει της επιτροπής περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου της Επιτροπής για το κλίμα 2040.

Οι Φιλελεύθεροι θα "υποστηρίξουν" τον στόχο του 90% επειδή "βασίζεται στην επιστήμη", δήλωσε ο Canfin αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία καθορίζει την επιστημονική συναίνεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

"Αλλά δεν είναι μόνο να θέσουμε έναν στόχο, πρέπει επίσης να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο", πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν "προϋποθέσεις" για να συμβεί αυτό.

"Πρώτα απ' όλα, χρειαζόμαστε το σωστό ποσό χρηματοδότησης. Αν δεν υπάρχει η χρηματοδότηση, δεν θα πετύχουμε τον στόχο", προειδοποίησε ο Canfin, αναφερόμενος στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει αξία 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για δέκα χρόνια.

"Αυτό θα πρέπει να μας εμπνεύσει, ώστε, μετά τις εκλογές, να συζητήσουμε σοβαρά για τη συλλογική μας ικανότητα να χρηματοδοτήσουμε την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη".

Μια δεύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση των εκπομπών από τη γεωργία. "Οι αγρότες έχουν καταβάλει προσπάθειες, αλλά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και η υπόλοιπη αλυσίδα δεν υπόκεινται στο ίδιο είδος κανόνων", παρατήρησε ο Canfin, καλώντας την Επιτροπή να κινηθεί περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Πράσινοι: Αντιμετώπιση των εκπομπών από όλους τους τομείς

Μια ακόμα πολιτική ομάδα που αναμένεται να υποστεί μεγάλες απώλειες μετά την ψηφοφορία του Ιουνίου είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι προβλέπεται να πέσουν στις 50 έδρες, από τις 74 που είναι σήμερα.

Ο Bas Eickhout, Ολλανδός ευρωβουλευτής που θα είναι ένας από τους δύο επικεφαλής υποψηφίους του κόμματος τον Ιούνιο, δήλωσε ότι οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν τον προτεινόμενο από την Επιτροπή στόχο του 90% για το 2040, παρόλο που βρίσκεται "στο χαμηλότερο σημείο" του εύρους 90-95% που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Το βασικό ερώτημα, είπε, είναι πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 90%.

"Πρώτα απ' όλα, πρέπει να δώσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα για το τέλος των ορυκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας", υποστήριξε, συγχαίροντας την Επιτροπή για τις βελτιώσεις που έχει κάνει σε αυτό το μέτωπο.

Ωστόσο, προειδοποίησε κατά των σχεδίων της ΕΕ να προωθήσει την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για την αντιμετώπιση των βιομηχανικών εκπομπών, καταγγέλλοντας την κίνηση αυτή ως ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα σε μη αποδεδειγμένη τεχνολογία.

"Είπατε κ. Hoekstra στο Ντουμπάι, πως δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε τεχνολογία CCS για να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, πρόκειται για πολύ CCSing out of the problem από την Ευρώπη", δήλωσε ο Eickhout, αναφερόμενος στα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση 400 Mt CO2 από τις βιομηχανικές εκπομπές.

Ο Eickhout κατέληξε με μια έκκληση για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν μόνο επιφανειακά στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το 2040.

"Σας παρακαλώ, μην κάνετε το ολλανδικό λάθος", παρακάλεσε ο Eickhout, αναφερόμενος σε μια δικαστική υπόθεση στις Κάτω Χώρες σχετικά με την αποτυχία των αγροτών να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές αζώτου.

"Το βάζετε στην άκρη σε αυτή την ανακοίνωση, αλλά αυτό δεν εξαφανίζει το πρόβλημα".

Η Αριστερά: Ξεχωριστός στόχος για την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα

Όπως και οι Πράσινοι, η άκρα αριστερά επέμεινε επίσης στην ανάγκη να ακολουθηθούν οι επιστημονικές συμβουλές και να τεθεί υψηλότερος κλιματικός στόχος για το 2040.

"Και το κλειδί εδώ είναι το πώς υπολογίζετε αυτούς τους στόχους", δήλωσε η Silvia Modig, Φινλανδή ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς.

Για τη Modig, η απάντηση είναι "να τεθούν διαφορετικοί στόχοι" για τις απορροφήσεις άνθρακα που προέρχονται από τη γεωργία ή τη δασοκομία, ώστε να γίνει σαφής διαχωρισμός από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών που επιβάλλονται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία.

"Γι' αυτό χρειαζόμαστε τη γεωργία και τη δασοκομία να μας υποστηρίξουν εδώ", είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι γεωργικές εκπομπές δεν έχουν μειωθεί εδώ και 20 χρόνια, παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για τη δράση για το κλίμα.

"Πρέπει να βρούμε νέους στόχους για τη γεωργία, νέες επιδοτήσεις, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ακόμη τη γεωργία στην Ευρώπη", υποστήριξε.

Αυτή τη στιγμή η μικρότερη ομάδα στη Συνέλευση, η Αριστερά αναμένεται να κερδίσει 37 έδρες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, από 41 που είναι σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης