Ενέργεια

PICASSO: Σήμα κινδύνου από ιταλούς traders για μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στην πλατφόρμα

PICASSO: Σήμα κινδύνου από ιταλούς traders για μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στην πλατφόρμα

Έως τις 24 Ιουλίου του 2024 η ένταξη της ελληνικής αγοράς

Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των traders στην Ιταλία για τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας εξισορρόπησης στην πλατφόρμα PICASSO η οποία αφορά το διασυνοριακό εμπόριο. Μιλούν για συγκλονιστικές αιχμές αλλά και για αρνητικές τιμές που φθάνουν ακόμη και τα -6.000 ευρώ/MWh και οι οποίες δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική εξισορρόπηση των δικτύων και προκαλούν κινδύνους μεγάλων οικονομικών απωλειών για τους συμμετέχοντες.


Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα PICASSO μέσω της οποίας γίνεται το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας εξισορρόπησης, επί του παρόντος είναι ενεργές οι αγορές της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας, ενώ προοπτικά θα συμμετέχουν σε αυτή 24 ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ότι αφορά την ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης την οποία διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, προετοιμάζεται για την ένταξη στην πλατφόρμα PICASSO έως τις 24 Ιουλίου του 2024. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τους τελευταίους μήνες η Ελληνικοί Αγορά Εξισορρόπησης κινείται σε μάλλον υψηλά επίπεδα κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα που απαιτεί την ενεργοποίηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εκτός ημερήσιου προγραμματισμού.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή της Ελληνικής Αγοράς Εξισορρόπησης τον Οκτώβριο του 2023 διαμορφώθηκε σε 15,8 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο σε 12,4 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο σε 17,1 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο του 2024 σε 13,5 ευρώ/MWh.

Διασυνοριακοί διακανονισμοί

Σύμφωνα με το Montel οι Ιταλοί traders ζητούν σαφήνεια στους διασυνοριακούς διακανονισμούς τιμών ενέργειας εξισορρόπησης μέσω της πλατφόρμας PICASSO, ενώ διαβλέπουν κινδύνους στην αποτελεσματικότερη εξισορρόπηση των δικτύων, που προκαλούνται από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών.

Όπως υποστηρίζουν η ακριβής πρόβλεψη των διακυμάνσεων των τιμών, οι οποίες έχουν γίνει πολύ συχνές το τελευταίο διάστημα, είναι επί του παρόντος ανέφικτη με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα των Διαχειριστών.
«Δεν υπάρχουν όλες οι πληροφορίες ή τα δεδομένα που απαιτούνται για να κατανοήσουμε πώς διευθετούνται οι τιμές», δήλωσε ο Gabriele Franze, διευθυντής στην Ιταλία στην Inxieme Energia.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα PICASSO λαμβάνει προσφορές από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης, με τη ζήτηση και την διαθέσιμη χωρητικότητα να υποβάλλονται ταυτόχρονα στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος αντιστοιχίζει τη ζήτηση με την προσφορά.

Ωστόσο πολύ Ιταλοί traders υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των δεδομένων και η έλλειψη χρονικής ακρίβειας σε αυτές τις πληροφορίες καθιστούν αδύνατη την ακριβή πρόβλεψη των μεταβολών των τιμών.

«Μισή ώρα καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση είναι πολύ μεγάλη ώστε να μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη. Η καθυστερημένη δημοσίευσης σημαίνει ότι ανταποκρίνεσαι πάντα σε γεγονότα του παρελθόντος», δήλωσε στο Montel ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της EnAppSys.


Καθυστερήσεις και απουσία συγχρονισμού

«Η παρακολούθηση της ικανότητας διασυνοριακών συναλλαγών και των θεμελιωδών στοιχείων των γειτονικών αγορών βοηθάει, αλλά θα υπάρχει πάντα αβεβαιότητα όσο υπάρχουν οι καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των δεδομένων και η απουσία συγχρονισμού μεταξύ των πηγών πληροφοριών δήλωσε ο κ. Harreman.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών φαίνεται ότι έχει απασχολήσει την ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera, η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε σχετική έρευνα η οποία πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
«Οι αιχμές που βλέπουμε είναι συγκλονιστικές», δήλωσε στο Montel ο Ντιέγκο Πελεγκρίνο, διευθύνων σύμβουλος της Eroga Energia.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το να έχουμε 500 ευρώ/MWh εκτός ισοζυγίου θα ήταν σχεδόν ανωμαλία της αγοράς, δήλωσε ο Edoardo Volponi, της Inxieme Energia. Ωστόσο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, οι τιμές στην πύλη δεδομένων του ιταλικού TSO Terna έπεσαν από -3.000 ευρώ/MWh το Σάββατο σε -5.000-6.000 ευρώ/MWh την Κυριακή, πρόσθεσε.

Οι αιχμές και οι χαμηλές τιμές είναι τέτοιες που «ακόμη και λίγα λάθη προβλέψεων ανά μήνα επηρεάζουν σημαντικά τα περιθώρια», είπε η Volponi. «Είναι μεγάλος κίνδυνος. Εάν δεν επιλυθεί, το πρόσθετο κόστος θα μεταφερθεί στους τελικούς πελάτες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης