Και η TotalEnergies σχεδιάζει την πώληση μεριδίων χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Επιβεβαίωση του WEN για Ελλάδα

Και η TotalEnergies σχεδιάζει την πώληση μεριδίων χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Επιβεβαίωση του WEN για Ελλάδα

Η εταιρεία αναζητά συμβούλους για την πώληση μεριδίου σε αιολικά και ηλιακά στοιχεία ενεργητικού σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και ΗΠΑ

 

Η γαλλική TotalEnergies διερευνά την πώληση μεριδίου 50% ενός χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Reuters και δημοσίευει το offshore renewable energy.

Η εταιρεία αναζητά συμβούλους για την πώληση μεριδίου σε αιολικά και ηλιακά στοιχεία ενεργητικού στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, ανέφεραν οι πηγές.

Aυτό δείχνει ότι η αποστασιοποίηση μεγάλων ομίλων από τον κλάδο των ΑΠΕ συνεχίζει να γενικεύεται, καθώς μάλιστα οι αποτιμήσεις των εταιριών υποχώρησαν τον Ιανουάριο, όταν οι αγορές εκτίμησαν ότι οι πτώσεις επιτοκίων θα καθυστερήσουν.

Μία από τις πηγές είπε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο αξίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μια σειρά από συναλλαγές, ενδεχομένως με αρκετούς αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει υποστεί πλήγμα από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου. Ομοίως, άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας και εταιρείες πετρελαίου όπως η Enel, η Repsol ή η Iberdrola έχουν πουλήσει μερίδια σε αιολικά και ηλιακά πάρκα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση νέων έργων.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η TotalEnergies πούλησε μερίδιο 22,5% σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην PTT Exploration and Production (PTTEP) της Ταϊλάνδης για 522 εκατομμύρια λίρες (660,54 εκατομμύρια δολάρια).
Η TotalEnergies έχει σημαντικά υψηλότερη ικανότητα παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα από τους ανταγωνιστές της.
Πέρυσι η TotalEnergies ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Eren για 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Ti κατέγραφε το WEN:

Οι γίγαντες της αιολικής ενέργειας μειώνουν τις επενδύσεις τους στις ΑΠΕ


Η Orsted, η Siemens Energy, η Vestas και η Vattenfall (οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας και ανεμογεννητριών στον κόσμο) προειδοποίησαν ότι οι προκλήσεις του 2023 στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα συνεχιστούν και φέτος.

Ήδη έχουν αρχίσει να ενεργούν προληπτικά με το να περιορίζουν τα ανοίγματά… τους στον εν λόγω τομέα.

Η παύση κατασκευής έργων, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων και η εν γένει περικοπή των εξόδων, συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα γεγονότα.

Όπως αναφέρει το oilprice.com, οι 3 εκ των 4 (Orsted, Siemens Energy και Vestas) ανέστειλαν τα μερίσματα καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν στην κερδοφορία και να μειώσουν το κόστος.

Η αιολική βιομηχανία (ειδικά η υπεράκτια), μαστίστηκε το 2023 από αυξήσεις κόστους και επιτοκίων, προβλήματα ποιότητας με τουρμπίνες, καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων.

Δείτε εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=552126

 

Ποιός θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της TOTAL εν Ελλάδι;

Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ημέρες ότι η Total ενδιαφέρεται να πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου της των ΑΠΕ στη χώρα μας. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη μεγάλοι «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό τους δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους.

Πάντως η εταιρεία διαθέτει 250 MW αιολικών πάρκων και είναι σήμερα η πέμπτη στη λίστα των TOP-5 της αιολική ενέργειας μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1030 MW, τη ΜORE με 766 MW, την Iberdrola Rokas με 409 MW και την ENEL Green Power με 368 MW.

Δείτε εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=552098

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης