Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον S&P και 0,8% για τον Nasdaq

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον S&P και 0,8% για τον Nasdaq

145 μονάδες έχασε ο Dow

 

Υποχώρηση στη Wall Street την Παρασκευή μετά από μια ακόμη καυτή έκθεση για τον πληθωρισμό που ενθάρρυνε τους φόβους ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve ενδέχεται να έρθουν αργότερα από το αναμενόμενο φέτος.


Ο Dow Jones έχασε 145 μονάδες ή 0,38% στις 38.627 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,48% στις 5.005 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,02% στις 649,55 μονάδες.
O Nasdaq έχασε 0,82% στις 15.775 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο, μέτρο του πληθωρισμού χονδρικής, σημείωσε άνοδο 0,3%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν κέρδη 0,1%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε 0,5%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για άνοδο 0,1%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 4,3% μετά την καυτή μέτρηση του ΔΤΚ. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,7%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο.

Ήταν μια εβδομάδα έντασης, με τους επενδυτές να αξιολογούν προσεκτικά την κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και πότε η Federal Reserve μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια. Την Τρίτη, ο Dow σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στο 3,1%, υψηλότερα από το 2,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.
Η αγορά αποτίναξε την έκθεση τις επόμενες δύο ημέρες, με τον S&P 500 να κάνει ριμπάουντ την Πέμπτη για να κλείσει σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ. Ωστόσο, η έκθεση για τον πληθωρισμό χονδρικής της Παρασκευής ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι αργότερα μέσα στο έτος προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments, δήλωσε στο CNBC ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αστάθεια. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι επενδυτές ήταν βέβαιοι «ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινούσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και φαίνεται πιο πιθανό ότι η Fed θα καθυστερήσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο», σημείωσε.

Η κίνηση αυτή της εβδομάδας έθεσε τη Wall Street σε κίνδυνο να σπάσει ένα κερδοφόρο σερί πέντε εβδομάδων. Ο S&P 500 υποχωρεί τώρα 0,2% για την εβδομάδα, ενώ ο Dow κινείται γύρω από την επίπεδη γραμμή. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 0,6%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης