Ενέργεια

Pembroke (Ην. Βασίλειο): Σχέδιο για υποθαλάσσιους σωλήνες που θα δεσμεύουν άνθρακα με RWE

Pembroke (Ην. Βασίλειο): Σχέδιο για υποθαλάσσιους σωλήνες που θα δεσμεύουν άνθρακα με RWE

Έργο ενεργειακής μετάβασης με στόχο να κατασκευαστεί πριν από το τέλος της δεκαετίας (interestingengineering.com)

Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο της Ευρώπης (ο Pembroke που είναι εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο), με ικανότητα να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου 4 εκατομμύρια σπίτια, θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των εκπομπών άνθρακα σε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να βοηθήσει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Πρόκειται για νέα μέθοδο δέσμευσης άνθρακα από την RWE (παλαιότερα γνωστή ως Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) η οποία είναι πολυεθνική εταιρεία ενέργειας με έδρα τη Γερμανία, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Προσπάθεια στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης

Το έργο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του οργανισμού για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του στόλου φυσικού αερίου και την υποστήριξη της επέκτασης των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, το εμπόριο και τη μεταφορά.

Συνοπτικά συμμετέχουν ενεργά στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια κάνοντας επενδύσεις για το συγκεκριμένο στόχο.

Αυτός ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής (Pembroke) παράγει μεγάλες ποσότητες άνθρακα στην Ουαλία, καθιστώντας επομένως επιτακτική τη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Επίσης αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου South Wales Industrial Cluster (SWIC) για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μεγάλες βιομηχανίες.

Επιπλέον η RWE είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με δραστηριότητες που εκτείνονται σε διάφορες πηγές ενέργειας με σημαντική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας στο Great Yarmouth Power Station για τη δέσμευση άνθρακα.

Η προαναφερόμενη νέα μέθοδος δέσμευσης άνθρακα καθοδηγείται από τη γεωθερμική ενέργεια.


Λεπτομέρειες του σχεδίου

Το σχέδιο είναι να τοποθετηθούν νέοι υποθαλάσσιοι σωλήνες με τη συμμετοχή RWE και Dragon LNG στον Pembroke.

Η συνεργασία θα τοποθετήσει υποθαλάσσιους σωλήνες για τη μεταφορά των εκπομπών άνθρακα από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Pembroke σε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις εκβολές του Milford Haven.

Εκπομπές CO2 θα αντληθούν από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας Pembroke και θα υγροποιηθούν στον τερματικό σταθμό LNG.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με πλοίο για να ταφούν κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι αγωγοί θα μεταφέρουν επίσης απορριπτόμενη θερμότητα από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών από τις λειτουργίες του τερματικού σταθμού LNG.

Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές εργασίες μηχανικής και συνεργασία με ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Στόχοι του έργου

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση θέσεων εργασίας, στην έναρξη μιας νέας βιομηχανίας ναυτιλιακών CO2 για ταφή στη θάλασσα και στη μείωση των εκπομπών από το εργοστάσιο αερίου.

Περιλαμβάνει σημαντικές οικοδομικές εργασίες σε έναν προστατευόμενο θαλάσσιο βιότοπο.

Το έργο βασίζεται στο Pembrokeshire της Ουαλίας (απέναντι από τις εκβολές του Milford Haven), συνδέοντας τον ηλεκτρικό σταθμό Pembroke με τον τερματικό σταθμό LNG.

Στόχος είναι το να κατασκευαστεί πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Οι μηχανολογικές μελέτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με το έργο να χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η RWE στοχεύει να συλλάβει έως και 2 μεγατόνους εκπομπών έως το 2030, αυξάνοντας σε 5 μεγατόνους έως το 2035.

Αυτή η στρατηγική, ενσωματωμένη με άλλες εξελίξεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) από την RWE, θα μπορούσε να παρέχει 5,1 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 8,1 εκατομμύρια σπίτια.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με μελέτες σκοπιμότητας σε αρχικό στάδιο. Εάν πετύχει, θα επιτρέψει την παραγωγή 400 μεγαβάτ (MW) απανθρακοποιημένης, ευέλικτης ισχύος με τη δέσμευση περίπου 600.000 τόνων CO2 ετησίως.


Προσπάθειες για απανθρακοποίηση των λειτουργιών

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Pembroke παράγει συνήθως ηλεκτρισμό από την καύση αερίου.

Η RWE λειτουργεί τον σταθμό και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή υποδομή της Ουαλίας, παρέχοντας μια αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια είναι ανεπαρκείς.

Ωστόσο, επί του παρόντος, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Pembroke υφίσταται προσπάθειες μετασχηματισμού, υπό την καθοδήγηση της RWE για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες λειτουργίες του.

Ο οργανισμός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δέσμευση άνθρακα και αποθήκευσης ως μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της RWE για τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.


Σύμφωνα με το BBC, η περιβαλλοντική ομάδα Friends of the Earth ζήτησε να δαπανηθούν τα χρήματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τη διατήρηση μιας μονάδας αερίου σε λειτουργία.

Ο Simon Ames (Διευθύνων Σύμβουλος της Dragon LNG) δήλωσε ότι «η εταιρεία συνεργάζεται στενά με ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς για να κάνει τη μετάβαση αμέσως και καλά.

Θέλουμε να προστατεύσουμε πλήρως το τοπικό περιβάλλον, αλλά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτές τις επιχειρήσεις μαζί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης