Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg Green: Ο ΙΕΑ ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του - Τα ενεργειακά μοντέλα, η ασφάλεια και κλιματική αλλαγή

Bloomberg Green: Ο ΙΕΑ ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του  - Τα ενεργειακά μοντέλα, η ασφάλεια και κλιματική αλλαγή

Η εστίαση  πρέπει να είναι η διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, η στράτευση του ενεργειακού τομέα κατά της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ροών για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

 

Από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας το 1974 μετά την πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση στον κόσμο, η βιομηχανία ενέργειας έχει περάσει από πολλές αλλαγές. Και όμως, ακόμη και όταν γιορτάζει την 50ή επέτειό του, ο IEA βρήκε έναν τρόπο να επανεφεύρει τον εαυτό του για να διατηρήσει την επιρροή του στις παγκόσμιες υποθέσεις σύμφωνα με το bloomberg.

Αυτο  φάνηκε όταν ο IEA φιλοξένησε μια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα για να ξεκινήσει τους εορτασμούς της επετείου του. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και της Ινδίας ήταν μεταξύ εκείνων που επαίνεσαν το έργο του όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που έπρεπε να αλλάξει την εστίασή του.Ο ΙΕΑ «μπόρεσε να μεταβάλει βαθιά την εντολή της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. «Από μια υπηρεσία αφιερωμένη στη διαχείριση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, έχει γίνει πλέον παγκόσμιος κόμβος για συζήτηση και συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ενεργειακής μετάβασης».

 Η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει η μεγαλύτερη οδηγία του ΙΕΑ. Όταν ιδρύθηκε, αυτό σήμαινε ότι οι πλούσιες χώρες είχαν αξιόπιστη πρόσβαση στα ορυκτά καύσιμα και προαγωγή της ενεργειακής απόδοσης. Σήμερα, σημαίνει διαχείριση μιας παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα με όσο το δυνατόν πιο τακτικό τρόπο.

Μετάβαση στις ΑΠΕ

Ο IEA, ωστόσο, δεν πρωτοστατούσε πάντα σε αυτό το μέτωπο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς οι κυβερνήσεις άρχισαν να σκέφτονται τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάλυση του IEA για την καθαρή ενέργεια δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη. Έλειπε συνεχώς η κλίμακα ανάπτυξης και η ταχέως μειωμένη τιμή της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Είναι ένας λόγος για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2009, με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

 Αυτή η απειλή ώθησε τον Fatih Birol, έναν οικονομολόγο που διορίστηκε ως εκτελεστικός διευθυντής του IEA το 2015, να ωθήσει τον IEA να σκεφτεί καλύτερα. Είναι αυτό που οδήγησε τόσο στη μαζική επέκταση των μελών του  όσο και στην πρόσθετη εστίασή του στην καθαρή ενέργεια.

Ωστόσο, συνέβη επίσης όταν υπήρχε αυξανόμενη πόλωση μεταξύ των ανθρώπων που σκέφτονται κυρίως την ενέργεια και εκείνων που σκέφτονται κυρίως το κλίμα, σύμφωνα με τον Birol. Δεν είναι πλέον μόνο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών που παραβιάζει τις προβλέψεις του IEA. Υπάρχουν επικριτές που λένε ότι ο ΙΚΑ υποχωρεί στις κλιματικές απαιτήσεις και αποδυναμώνει την ικανότητά του να κάνει την πρώτη και κύρια δουλειά του: να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο.

«Ο ΙΕΑ έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του ως επόπτης ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Robert McNally, πρόεδρος της εταιρείας έρευνας και ανάλυσης Rapidan Energy. «Οι μακροπρόθεσμες ενεργειακές της προβλέψεις δεν μπορούν πλέον να είναι αξιόπιστες».

Ο McNally, ο οποίος ήταν σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου George W. Bush, εξέθεσε πρόσφατα το επιχείρημά του στη Wall Street Journal. Η κύρια ευθύνη ανήκει στον πυρήνα του έργου του IEA: ενεργειακά μοντέλα.


Υπέκυψε στην πολικοποίηση

Η άποψη του McNally, είναι ότι «ο ΙΕΑ υπέκυψε στην πολιτικοποίηση» και υποχώρησε «στους ζηλωτές πράσινους λογοκριτές». Ο McNally, είπε ότι, προβλέποντας ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί σύντομα, το έργο του ΙΕΑ εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους» για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μέσω της ανεπαρκούς επένδυσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και με αυτόν τον τρόπο, αγνοεί «τη ζωτική αποστολή της για την ασφάλεια».

Σε απάντηση στην επίπληξη του McNally, το Bloomberg Green απευθύνθηκε στην υπηρεσία για απάντηση η οποία ανακοίνωσε ότι η επιλογή των μοντέλων της αντικατοπτρίζει καλύτερα τις τρέχουσες συνθήκες και επομένως βοηθά στην καθοδήγηση των αποφάσεων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Και, φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι ενεργειακοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου της McNally's Rapidan Energy, που παρέχουν τα δικά τους μοντέλα.

 Στο τέλος, τα χρήματα σταματούν  από τα αφεντικά του Birol που είναι υπουργοί ενέργειας των χωρών μελών του IEA. Και επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εστίαση του ΙΕΑ πρέπει να είναι η διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, η στράτευση του ενεργειακού τομέα κατά της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ροών για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό θα πρέπει να τον κρατήσει απασχολημένο για τουλάχιστον μερικές ακόμη δεκαετίες, προτού χρειαστεί να σκεφτεί να επανεφεύρει τον εαυτό του ξανά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης