Ενέργεια

Ιστορικό υψηλό στην παραγωγή ΑΠΕ που διατηρούν το 55% στο μείγμα - Πέφτουν οι τιμές, θα μειωθούν τα τιμολόγια λιανικής

Ιστορικό υψηλό στην παραγωγή ΑΠΕ που διατηρούν το 55% στο μείγμα - Πέφτουν οι τιμές, θα μειωθούν τα τιμολόγια λιανικής
Η Μέση τιμή Εκκαθάρισης (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh , κατά 9,97%

Συνεχίστηκε για έβδομη συνεχή εβδομάδα η καθοδική πορεία της τιμής ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, η οποία ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται στο “κλαμπ” των ακριβών αγορών τον Φεβρουάριο με την δεύτερη ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη (75,24 ευρώ) πίσω από την Ιρλανδία (85,5 ευρώ) και την Ιταλία (90 ευρώ) που κατέχει σταθερά πλέον την πρώτη θέση. 

Το ύψος της τελικής τιμής για το Φεβρουάριο θα καθορισθεί με βάση και την πορεία των τιμών τις επόμενες 9 ημέρες. Ακόμη όμως και εάν δεν υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση  και οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, προεξοφλούν σημαντικές μειώσεις για τα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου.

Η Μέση τιμή Εκκαθάρισης (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh , κατά 9,97% κάτω από την μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας καθώς τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένες ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διαμόρφωσαν το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω καθοδικέ πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σήμερα πάντως η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά κινείται πολύ υψηλότερα, στα 81,39 ευρώ/MWh  και είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη μετά την αγορά της Ιταλίας (83,42 ευρώ/MWh) . Bρίσκεται δε σε μεγάλη απόσταση από την τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά της Γερμανίας (57,27 ευρώ) και της Γαλλίας (55,05 ευρώ) αλλά και των χωρών της Ιβηρικής (γύρω στα 45 ευρώ).

 

Υψηλή παραγωγή ΑΠΕ

Tην εβδομάδα 12-18 Φεβρουαρίου, στην σημαντική υποχώρηση της τιμής συνέβαλλε η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ και αντίστοιχα η σημαντική υποχώρηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 55%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 516 GWh, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 52 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 279 GWh καλύπτοντας το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 52 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

 
Πως διαμορφώθηκε η ζήτηση

 Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 146,664 MWh την περασμένη Πέμπτη με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (18/2) στις 129,987 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 983,067 MWh1, πιο υψηλά κατά 1.22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 971,210 MWh . Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,852 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 4,184 ΜW και 7,306 MW αντίστοιχα.

Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 183,013 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται την περασμένη Κυριακή (18/2), διαμορφούμενη στις 39,765 MWh.

Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 136,444 MWh, εκ των οποίων 24,469 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη (14/2). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης