Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για αλλαγές στα Υπεράκτια και ανταποδοτικά οφέλη μετά τις αντιδράσεις

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για αλλαγές στα Υπεράκτια και ανταποδοτικά οφέλη μετά τις αντιδράσεις
Αιχμή των αντιδράσεων η Κρήτη - Εξετάζονται και παροχές δωρεάν ρεύματος

Προβληματισμός επικρατεί στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ειδικά στην Κρήτη. Μάλιστα, σε συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα 21/2 στο ΥΠΕΝ, παρουσία στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΕΔΕΥΕΠ, θα τεθούν επί τάπητος, ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να γίνουν.

Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί άμεσα πριν εγκριθεί το τελικό κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία θα προσδιορίζει τις περιοχές όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα.


Κοινό μέτωπο των φορέων κατά των Υπεράκτιων

Κατά τη διαβούλευση της ΣΜΠΕ οι μεγαλύτερες διαφωνίες εκφράστηκαν από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Κρήτης, τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους τουριστικών καταλυμάτων και τους ξενοδόχους του νησιού, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα κοινό μέτωπο κατά της χωροθέτησης offshore αιολικών πάρκων. Το εθνικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση στην Κρήτη συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Ωστόσο, προσφάτως εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη χωροθέτησή τους και από κυβερνητικά στελέχη. Η υπουργός Τουρισμού κυρια Όλγα Κεφαλογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι κρίνεται επιβεβλημένη η εξαίρεση των περιοχών Κρήτη 2α και Κρήτη2β (πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή της Ελούντας) από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, «για λόγους που άπτονται της προστασίας του τουριστικού προϊόντος αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη πως η εξαίρεση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη, το νησί της Σπιναλόγκας βρίσκεται νοτιοανατολικά από τις δύο ζώνες χωροθέτησης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (Υ.Α.Π.) Κρήτη 2α / 2β και σε τέτοια εγγύτητα (1 ναυτικό μίλι από τη φυσική ακτογραμμή) που θα δημιουργήσει οπτική όχληση, η οποία θα υποβαθμίσει σημαντικά αυτόν τον ευαίσθητο χώρο τόσο πολιτιστικά όσο και τουριστικά ενώ, όπως τόνισε η υπουργός, «ενδέχεται να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ύφεση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, λόγω της μη προσέλκυσης νέων τουριστικών επενδύσεων».


Ανταποδοτικά οφέλη μέχρι και δωρεάν ρεύμα

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ θα αξιολογήσει όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της διαβούλευσης πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις. Πάντως, στη φαρέτρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τον κατευνασμό των αντιδράσεων βρίσκεται μια σειρά από γενναία ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται έως και δωρεάν παροχή ρεύματος.

Σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία ο νόμος 4964/2022 προβλέπει τρία επίπεδα περιβαλλοντικού ελέγχου και εγκρίσεων για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων:

(α) Στο πρώτο επίπεδο εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του θαλάσσιου χώρου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ

(β) Στο δεύτερο επίπεδο, εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση λεπτομερέστερη και πιο εξειδικευμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εκάστη ΠΟΑΥΑΠ

(γ) Στο τρίτο επίπεδο, και εφόσον φυσικά έχουν επιτυχημένα εγκριθεί οι ΣΜΠΕ των δύο προηγούμενων επιπέδων, και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αυτές θέτουν, προχωράει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κάθε επιμέρους έργου ΥΑΠ με υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το σκοπό της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης