Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΚΩ: Λογιστική μόνο η τακτοποίηση - Δεν υπάρχει ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2024

ΥΚΩ: Λογιστική μόνο η τακτοποίηση - Δεν υπάρχει ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2024
Για να καλυφθεί το έλλειμμα των ΥΚΩ, θα πρέπει να συμψηφιστεί η όποια μελλοντική ωφέλεια θα ελάμβαναν οι καταναλωτές από την λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης

«Κανένα πρόβλημα» θεωρητικά δεν υπάρχει με το έλλειμμα του λογαριασμού ΕΛΥΚΩ διαμηνύουν από το ΥΠΕΝ, καθώς ό,τι μέρος μένει ακάλυπτο θα καλύπτεται όποτε χρειάζεται από τον προϋπολογισμό και δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί ο λογαριασμός για τους καταναλωτές.

Για τα 200 εκ. ευρώ του 2023 έχει ήδη υπολογιστεί το ποσό στον προϋπολογισμό, ενώ για τη διετία 2024-2025 υπολογίζεται επιπλέον ποσό 500 εκ. ευρώ. Από τον προϋπολογισμό του 2024 δεν θα χρηματοδοτηθεί ούτε ευρώ για το έλλειμμα των ΥΚΩ ενώ ανοιχτό έχει αφεθεί το ενδεχόμενο για το 2025.

Από το 2026 υπολογίζεται ότι θα εκκινήσει η λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, δημιουργώντας θετικό πρόσημο στο λογαριασμό ΕΛΥΚΩ που θα επιστρέψει τότε τα οφειλόμενα στον προϋπολογισμό.

Τι έγραφε το WEN: Οι καταναλωτές θα χάσουν την ωφέλειες από το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ  WEN: Οι καταναλωτές θα χάσουν την ωφέλειες από το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ

Με την συνδρομή των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος θα κλείσει η ¨μαύρη¨ τρύπα του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ). Το σενάριο της κάλυψης του ελλείμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ για το έτος 2023 και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το 2024, όπως έχει εκτιμηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ , από τον κρατικό προϋπολογισμό ¨παγώνει¨ καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν είναι βέβαιη, ότι θα ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα το υπουργείο Οικονομικών λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων ως προς την πορεία των δημοσίων δαπανών το επόμενο διάστημα.

Αυτό που εξετάζεται είναι η κάλυψη του ελλείμματος από την κατανάλωση μέσω ενός συμψηφισμού του πλεονάσματος που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2025 βάσει του προγραμματισμού του ΑΔΜΗΕ).

Το έλλειμα θα μεταφερθεί κλιμακωτά σε ένα βάθος δύο- τριών ετών από το 26 και μετά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να αποφευχθεί η άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών. Η έμμεση ωστόσο επιβάρυνση δεν θα αποφευχθεί, αφού οι καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν από τις μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ που αναμένονταν με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Για να καλυφθεί το έλλειμμα των ΥΚΩ, θα πρέπει να συμψηφιστεί η όποια μελλοντική ωφέλεια θα ελάμβαναν οι καταναλωτές από την λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Κατά συνέπεια, τα ποσά αυτά θα αφαιρεθούν από την όποια οικονομική ωφέλεια θα έχουν οι καταναλωτές. Ακόμα και έτσι, αν τα ποσά δεν υπερκαλύπτουν τα σημερινά ελλείμματα, θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου ο προϋπολογισμός.

Άρα, το να λέει κανείς, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το έλλειμμα των ΥΚΩ σημαίνει μόνο λογιστική τακτοποίηση και επί της ουσίας αφαίρεση μελλοντικών ωφελειών για τους καταναλωτές από τη λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.Και αυτό γιατί πηγές του ΥΠΕΝ έχουν σημειώσει ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με το έλλειμμα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης