Ενέργεια

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ οι ρυθμιστικές χρεώσεις των διαχειριστών

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ  οι ρυθμιστικές χρεώσεις των διαχειριστών
Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι να εντοπίσει κάθε περιττή δαπάνη

Στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ μπαίνουν τα λειτουργικά κόστη των Διαχειριστών καθώς, η Ρυθμιστική Αρχή στοχεύει να περιορίσει τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις για τους καταναλωτές.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον για τη Ρυθμιστική Αρχή, να περιορίσει το κάτω τμήμα του λογαριασμού των καταναλωτών, καθώς, όπως σημειώνεται πλέον που μειώθηκε το κόστος των ανταγωνιστικών χρεώσεων λόγω της πτώσης της τιμής της κιλοβατώρα, είναι δυσανάλογα μεγάλο το κόστος των ρυθμιστικών χρεώσεων.

Οι ρυθμιστικές χρεώσεις αντιστοιχούν τόσο σε αποσβέσεις επενδύσεων όσο και σε λειτουργικές δαπάνες, και στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι να εντοπίσει κάθε περιττή δαπάνη και στις δύο κατηγορίες και να την απορρίπτει από τα σχέδια των Διαχειριστών.

ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και όλοι οι διαχειριστές που ζητούν εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων, μπαίνουν στο επίκεντρο και τα επενδυτικά σχέδια που καταθέτουν θα εξετάζονται λεπτομερώς με διάθεση να περικόπτεται κάθε κόστος που θεωρείται άσκοπο.
Σημειώνεται ότι το μήνυμα αυτό στέλνει η ΡΑΑΕΥ σε μια εποχή που αναμένεται η έγκριση του 10ετους επενδυτικού σχεδίου του ΑΔΜΗΕ που έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή εδώ και μήνες.


Επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ

Το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ προβλέπει επενδύσεις που θα φτάσουν τα 5,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας, με στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων και των εγχώριων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ που υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης του προκαταρκτικού σχεδίου.

Στο επικαιροποιημένο ΔΠΑ εντάσσονται επίσης και νέα έργα που προωθούν την ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την ασφαλή μεταφορά ενέργειας και την κάλυψη των φορτίων των Ιόνιων Νησιών.
Αντίστοιχα, η πολιτική αυτή της ΡΑΑΕΥ πήγε πίσω τον προηγούμενο μήνα και το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για αναθεώρηση του εσόδου για το 2024. Αίτημα που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Αρχής, όπου αποφασίσθηκε να ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Διαχειριστή – για τις επιπλέον νέες λειτουργικές δαπάνες που ζητά αυτός να συνυπολογιστούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης