Saltend: Πράσινο φως για την κατασκευή νέας μονάδας υδρογόνου και αποθήκευσης άνθρακα στη Βρετανία

Saltend: Πράσινο φως για την κατασκευή νέας μονάδας υδρογόνου και αποθήκευσης άνθρακα στη Βρετανία
Οι εργασίες θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει έως και το 2026 και να δημιουργήσουν περίπου 2.200 θέσεις εργασίας
Εγκρίθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή νέας μονάδας υδρογόνου και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μια τοποθεσία στο Ανατολικό Yorkshire της Βρετανίας.

Η Equinor, ο ενεργειακός γίγαντας με έδρα τη Νορβηγία, βρίσκεται πίσω από τα σχέδια για το project που φέρει το όνομα «H2H Saltend».

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στο Saltend Chemicals Park μέχρι και κατά ένα τρίτο - κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περίπου 500.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Οι εργασίες θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει έως και το 2026 και να δημιουργήσουν περίπου 2.200 θέσεις εργασίας.

Το εργοστάσιο περιγράφεται ως ένα από τα βασικά έργα στην προσπάθεια που κάνει συνολικά η ανθρωπότητα για την απαλλαγή της από τον άνθρακα και πιο ειδικά, στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αναφοράς της Τοπικής Δημοκρατίας (LDRS).

Με βάση τα σχέδια, στο υφιστάμενο ενεργειακό πάρκο που βρίσκεται στα ανατολικά του Hull θα κατασκευαστεί μια μονάδα υδρογόνου 600 MW, χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το παραγόμενο υδρογόνο θα χρησιμοποιείται από τις εταιρείες του πάρκου και θα αντικαθιστά άμεσα το φυσικό αέριο σε μια σειρά βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

900.000 τόνοι CO2 στη Βόρεια Θάλασσα

Στην περιοχή θα δημιουργηθεί επίσης μια εγκατάσταση δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ελπίζεται ότι σχεδόν 900.000 τόνοι CO2 θα συλλεχθούν και θα σταλούν για αποθήκευση κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Για τους λάτρεις των αριθμών, η περιοχή Humber παράγει περίπου 12,4 εκατ. τόνους CO2 κάθε χρόνο και το Saltend Chemicals Park παράγει περίπου την ίδια ποσότητα εκπομπών με ολόκληρη την περιοχή του Merseyside.

Το Humber είναι μία από τις πιο ρυπογόνες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, παράγοντας τεράστιες ποσότητες επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου, επομένως το έργο αυτό στο Saltend είναι ένα από τα πολλά προγράμματα σε ολόκληρη την περιοχή που επιχειρούν να καθαρίσουν αυτό το βιομηχανικό σύμπλεγμα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στο ταξίδι του προς την κατεύθυνση των καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι το υδρογόνο θεωρείται σημαντικό καύσιμο του μέλλοντος, επειδή η καύση του -ίσως σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λεωφορεία ή αυτοκίνητα- παράγει κυρίως νερό και οξυγόνο, αντί για τα αέρια που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης