Επικαιρότητα

Metron: Η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το ΠΑΣΟΚ στην β΄θέση

Metron: Η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το ΠΑΣΟΚ στην β΄θέση
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχωρεί κατά 10,5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ διπλασιάζει τα ποσοστά του

Τις 21,6 μονάδες αγγίζει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Μάλιστα η ΝΔ να αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωκάλπες κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως πέφτει κατά 10,5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ διπλασιάζει τα ποσοστά του.
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, όπως έδειξε η δημοσκόπηση για λογαριασμό του Mega, η ΝΔ προηγείται με 36,5% έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ 14,9%.

Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13,3%, ΚΚΕ με 8,7%, Ελληνική Λύση με 8,0, ΝΙΚΗ 4,9%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1% και Σπαρτιάτες 2.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ φτάνει τις 16,8 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%.
Advertisement

Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,8%, Ελληνική Λύση με 6,3%, ΝΙΚΗ με 3,8%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι μακράν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 40% έναντι 33% που απαντά «κανένας». Πολύ πίσω, με 5% είναι οι Ν. Ανδρουλάκης και Στ. Κασσελάκης.

Η πανελλαδική έρευνα της Metron καταγράφει επίσης «κέρδη και ζημίες» από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων στα κόμματα, αλλά και την άποψη των πολιτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

 

Κόκκινες κάρτες για ακρίβεια - εγκληματικότητα - διαφθορά

Οι πολίτες με συντριπτικά ποσοστά άνω του 70% κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας ενώ βασικό πρόβλημα της κοινωνίας παραμένει αυτό της ακρίβειας.
Αρνητική σε ποσοστό 70% είναι η κρίση των πολιτών στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.

Ως προς την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη με οριακό προβάδισμα υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ενώ τάσσεται υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων.


Θετικά διακείμενη είναι η πλειονότητα των ερωτηθέντων για τον γάμο ομόφυλων.
Η ανάλυση για το θέμα των ΑΕΙ έχει ενδιαφέρον. Η ηλικιακή κατηγορία 17-27, που αφορά δηλαδή κυρίως το νομοσχέδιο, τάσσεται κατά κατά 59%.
Ειδικά δε οι φοιτητές, τάσσονται κατά σε ποσοστό 68%.
Οι κοινωνικές ομάδες που είναι υπέρ, είναι αυτές των συυνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί «αιχμή» των μεταρρυθμίσεών της, αυτό της παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης