Επικαιρότητα

Στο Κατάρ σήμερα (23/2) ο Κ. Μητσοτάκης - Διευρυμένες συνομιλίες για επενδύσεις

Στο Κατάρ σήμερα (23/2) ο Κ. Μητσοτάκης - Διευρυμένες συνομιλίες για επενδύσεις
Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας

Τον ενισχυμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή-κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύει ο πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ τη διήμερη παρουσία του στην Ινδία και σε λίγες ώρες από τώρα θα βρεθεί στην Ντόχα, σε ένα momentum σημαντικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Μετά τα μηνύματα που εξέπεμψε προς τις ινδικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τη θετική πορεία της Αθήνας και να αδράξουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς τις διευρυμένες συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, έχοντας ως πρόταγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. 

Στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών επαφών στην Ντόχα θα βρεθούν τα ζητήματα ασφαλείας, η κατάσταση στην ανατολική ακτή της Μεσογείου, με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η διάχυση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, τη στιγμή που οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία συνεχίζονται, προκαλώντας… ασφυξία στο παγκόσμιο εμπόριο.

"Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έτσι έχουμε ένα γενικότερο ενδιαφέρον να διασφαλίσουμε ότι η ελευθεροπλοΐα δεν τίθεται σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Ασπίδες"… Αναγνωρίζουμε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ινδία, μέσω της συνεργασίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει εκτοξεύοντας πυραύλους κατά πλοίων αδιακρίτως, και αναφέρομαι φυσικά σε αυτά που κάνουν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Εδώ διακρίνω, λοιπόν, ότι τα συμφέροντά μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Times Now", πριν την αναχώρησή του από την Ινδία. 

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση "Ασπίδες" με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι. Η επιχείρηση έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα με Έλληνα διοικητή, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Ασπίδες", πέρα από την Ελλάδα, είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Δανία.

Νέα πρόσκληση

Σε χρόνο παράλληλο, η Αθήνα πραγματοποιεί αποτίμηση των αποτελεσμάτων που έχει παράξει για την οικονομία και την προσέλκυση νέων επενδύσεων η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Νέο Δελχί και Βομβάη. Με πρόταγμα την οικονομική και πολιτική σταθερότητας της Ελλάδας, αλλά και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που χαράσσει και ακολουθεί η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι και σήμερα ο πρωθυπουργός αποτύπωσε στους Ινδούς επιχειρηματίες τον… οδικό χάρτη του νέου φάσματος προσέγγισης όσον αφορά στις επενδυτικές ευκαιρίες. 

"Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή μία χώρα με πολύ καλές μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Είμαστε επίσης μία από τις λιγοστές ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν πολιτική σταθερότητα σε μεγάλο βαθμό. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό, διότι έχουν γραφτεί πολλά για το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, την άνοδο του λαϊκισμού και -δικαίως πιστεύω- πολλοί είναι ανήσυχοι. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατηγορία. Στην Ελλάδα υπήρξε ένας πειραματισμός με τον λαϊκισμό πριν αυτό συμβεί σε άλλες χώρες, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εκείνη την περίοδο. Κέρδισα την επανεκλογή μου μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, πέρυσι τον Ιούνιο, αποσπώντας μεγαλύτερο ποσοστό της λαϊκής ψήφου σε σύγκριση με το 2019… Ελάτε να μας επισκεφτείτε στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσετε από πρώτο χέρι τη δυναμική της χώρας μας, που αλλάζει και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", ήταν το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους εκπροσώπους των ινδικών επιχειρήσεων, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία νέα σελίδα στις σχέσεις της Αθήνας με το Νέο Δελχί, προτάσσοντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνέργειες και επενδύσεις σε τομείς, όπως:

- Οι υποδομές.

- Η άμυνα.

- Η ναυτιλία.

Ο αγροτικός τομέας.

- Η υψηλή τεχνολογία.

- Ο τουρισμός.

- Η ψηφιοποίηση.

- Τα logistics.

"Είμαι σίγουρος ότι οι ινδικές εταιρείες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα βρουν πολλές ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες και είμαι βέβαιος πως κάποιες εξ αυτών θα γίνουν τελικά πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει για τους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν γνωρίσει την ινδική αγορά και διαπιστώνουν τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν εδώ", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο "Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects", τη στιγμή που κεντρικός στόχος Αθήνας και Νέου Δελχί είναι ο διπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030.

Οι εσωτερικές εξελίξεις

Στο μεταξύ, ο νέος κύκλος εσωστρέφειας και βαθιάς περιδίνησης που άνοιξε τις τελευταίες ώρες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ινδία. Στο… γαλάζιο οικοσύστημα δε γίνεται κάποιο επίσημο σχόλιο όσον αφορά στην κατάσταση… πολιτικής αποσύνθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη να υπενθυμίζουν, σε συνομιλίες τους, ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας για τους πολίτες. 

"Δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων", ήταν η σταθερή αναφορά κυβερνητικών αξιωματούχων για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών.

Πηγή: capital.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης