Ποιοί ενδιαφέρονται για πλωτά φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και που

Ποιοί ενδιαφέρονται για πλωτά φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και που
Οι επενδυτές και στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη προτιμούν τα ήσυχα νερά των τεχνητών λιμνών - Άρθρο της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής 26/2
Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, σε αρδευτικές λίμνες, όπως και σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί σε ορυχεία άνθρακα. Βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τα χερσαία είναι ότι δεν απαιτούν αγορά γης για την εγκατάστασή τους. Το κόστος, ωστόσο, της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραμένει υψηλό, αν και μειούμενο διεθνώς, ενώ τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής μεγάλης κλίμακας έργα.

Στην περίπτωση των πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, το ηλιακό πάνελ αντί να τοποθετείται στην ξηρά, προσδένεται πάνω σε ένα πλωτήρα, ο οποίος συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο με ένα υποβρύχιο καλώδιο. Το νερό κάτω από τα πάνελς τα διατηρεί δροσερά, αυξάνοντας την απόδοση των έργων.

Οι επενδυτές και στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη προτιμούν τα ήσυχα νερά των τεχνητών λιμνών από τις φυσικές ή τις θάλασσες για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών. Επενδυτικά έργα για συνολική ισχύ πάνω από 800 MW έχουν υποβληθεί σχεδόν σε όλες τις τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες της χώρας. Τα έργα μοιράζονται κυρίως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Τερνα Ενεργειακή από ελληνικές εταιρίες και από ξένες η γερμανική BayWa και η γαλλική Αcuo, πρωτοπόρες του κλάδου στην Ευρώπη.

Τα επενδυτικά σχέδια

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει διασφαλίσει άδειες για την ανάπτυξη πλωτού φωτοβολταϊκού ισχύος 120 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Καστρακίου, ενός δεύτερου ισχύος 103 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Πουρναρίου και ενός τρίτου, ισχύος 42 MW, στον τεχνητό ταμιευτήρα Στράτου.

Ενα λιγότερο φιλόδοξο πρόγραμμα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης και σε λιμνοδεξαμενή στη Φλώρινα προωθεί η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Το επενδυτικό σχέδιο της γαλλικής Acuo, που λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη ισχύος 17 MW κοντά στην Αβινιόν , προβλέπει την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 200 MW σε ταμιευτήρες νερού, όπως του Καλαμακιού, Γλαύκης, Πλατύκαμπου, Καστρίου, Ελευθέριου Δήμητρας. Η γαλλική εταιρία προωθεί επίσης την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 200 MW στα υδάτινα κανάλια, ιδιοκτησίας ΤΟΕΒ Πηνειού και ΓΟΕΒ Θεσσαλίας. Η εταιρία έχει υπογράψει μάλιστα μνημόνιο συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αξιοποίηση των υδάτινων επιφανειών του ΤΟΕΒ Πηνειού.

Η γερμανική BayWa η οποία κατασκεύασε το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό της Ευρώπης στην Ολλανδία , διασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια για ισχύ 115,8 MW στη θέση «Κρεμαστά Ι», μέσω της θυγατρικής της εταιρείας “Iliako Power VIII”. Επίσης μία ακόμη άδεια για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό αντίστοιχης ισχύος στη θέση «Κρεμαστά ΙI» μέσω της θυγατρικής της “Iliako Power IX”.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 26/2/2024
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης