Ενέργεια

Αύξηση παραγωγής φυσικού αερίου σχεδιάζει το Κατάρ - Τι προβλέπει η QatarEnergy

Αύξηση παραγωγής φυσικού αερίου σχεδιάζει το Κατάρ - Τι προβλέπει η QatarEnergy
Ο Kaabi δήλωσε ότι οι αγορές φυσικού αερίου στην Ασία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται

(upd) Το Κατάρ θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου παρά την απότομη πτώση των τιμών φυσικού αερίου παγκοσμίως, προωθώντας τα σχέδιά του για την εξόρυξη περισσότερων πόρων εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με αντιπάλους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής της QatarEnergy, Saad al-Kaabi, ανακοίνωσε την Κυριακή μια νέα επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προσθέσει επιπλέον 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) στα υφιστάμενα σχέδια επέκτασης, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 142 mtpa.

Ο Kaabi δήλωσε ότι οι αγορές φυσικού αερίου στην Ασία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και ότι η Ευρώπη θα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο μέλλον για το φυσικό αέριο για τουλάχιστον 50 χρόνια και όποτε μπορούμε τεχνικά να κάνουμε περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της επέκτασης στη Ντόχα.

"Βλέπουμε ότι η Ευρώπη θα χρειάζεται φυσικό αέριο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η ανάπτυξη στην Ασία θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την ανάπτυξη στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης του πληθυσμού".

Η κρατική QatarEnergy έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους στο τεράστιο έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου, το οποίο αναμενόταν - πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής - να αρχίσει να παράγει 126 εκατομμύρια mtpa υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2027, από τα 77 mtpa που είναι σήμερα.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες στα δυτικά του Βόρειου Πεδίου, ώθησαν την εταιρεία στην απόφαση για περαιτέρω επέκταση.

Η αξία του Βόρειου Πεδίου

Ο Kaabi δεν έδωσε κόστος για το έργο, αλλά δήλωσε ότι θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια. "Είναι δύσκολο να σας δώσω έναν αριθμό τώρα για το κόστος της επέκτασης, αλλά σίγουρα πρόκειται για δισεκατομμύρια", δήλωσε. "Θα ξεκινήσουμε προκαταρκτικές μηχανικές μελέτες για το έργο και στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, θα ανακοινώσουμε πόσο είναι το κόστος όταν το έργο διευθετηθεί".

Αυτή η τελευταία επέκταση θα απαιτήσει την κατασκευή δύο σειρών υγροποιημένου φυσικού αερίου, επιπλέον των έξι που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για τις προηγούμενες επεκτάσεις.

Το Βόρειο Πεδίο είναι μέρος του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή του Κατάρ μέχρι την αλλαγή της δεκαετίας θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της QatarEnergy σχεδόν κατά 85% από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 77 εκατ. τόνων εν μέσω της ανακάλυψης τεράστιων νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης