Aurora: Το κορεσμένο δίκτυο της Ισπανίας απειλεί την ενεργειακή της μετάβαση

Aurora: Το κορεσμένο δίκτυο της Ισπανίας απειλεί την ενεργειακή της μετάβαση
Μεγαλώνει και ο αριθμός των «λουκέτων» σε TWh

Οι περιορισμοί του δικτύου στην Ισπανία απειλούν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και την ταυτόχρονη απεξάρτησή της από τα ορυκτά, σύμφωνα με σχετική αναφορά της Aurora Energy που αναμεταδίδει το Montel. Αυτή η συνθήκη ενισχύει το κόστος για τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα ο αυξανόμενος αριθμός έργων να προκαλέι συμφόρηση στο δίκτυο και η παραγωγή να σταματά.

Οι περιορισμοί στο δίκτυο μεταφοράς της Ισπανίας ανάγκασαν το κλείσιμο 1,2 TWh ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, σε σύγκριση με 1 TWh ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022. Ο ερευνητής Alexandre Danthine δήλωσε στο Montel ότι οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη την τοποθεσία των έργων τους.

Είναι πιθανό ότι τα επόμενα χρόνια ένας κατασκευαστής ηλιακών θα προτιμήσει να εγκαταστήσει ένα έργο στη βόρεια Ισπανία, παραδοσιακά με λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας, από ένα έργο σε μια κορεσμένη περιοχή όπου θα αναγκάζεται να σταματά συχνά, πρόσθεσε. Η έκθεση ακολουθεί τις πρόσφατες προειδοποιήσεις ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες διακοπές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του δικτύου για την ενσωμάτωση όλων των νέων έργων που σχεδιάζονται.

Το κόστος στον «Θεό»

Παράλληλα, εκτός από τις απώλειες για την παραγωγή ΑΠΕ, οι σχετικές περικοπές αυξάνουν το κόστος για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα προβλήματα του δικτύου κόστισαν στην ισπανική οικονομία 800 εκατ. ευρώ το 2021, 1,3 δισ. ευρώ το 2022 και 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Aurora.Οι περιορισμοί στο δίκτυο οδήγησαν σε πρόσθετο κόστος 9 ευρώ/MWh το 2023, το οποίο προστέθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης