Ενέργεια

«Bonus» 50 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο διυλιστήριο της OMV για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

«Bonus» 50 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο διυλιστήριο της OMV για παραγωγή πράσινου υδρογόνου
Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η OMV έλαβε σημαντική επιχορήγηση ύψους 50 εκατ. ευρώ (54,3 εκατ. δολάρια) από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Ταμείο Ανάκαμψης
Ο ρουμανικός γίγαντας του πετρελαίου OMV Petrom, επιδιώκει να κερδίσει έδαφος στον τομέα του πράσινου υδρογόνου κατασκευάζοντας έργα ισχύος 55MW.

Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) - στο διυλιστήριό της, Petrobrazi, το οποίο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η OMV έλαβε σημαντική επιχορήγηση ύψους 50 εκατ. ευρώ (54,3 εκατ. δολάρια) από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση δύο ηλεκτρολυτών - δυναμικότητας 35MW και 20MW αντίστοιχα - στο εργοστάσιο, με το ανανεώσιμο υδρογόνο να χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιολογικών καυσίμων για τα αεροσκάφη αλλά και βιοντίζελ.

Να τονιστεί ότι το υδρογόνο απαιτείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του SAF, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πράσινο για την παραγωγή πραγματικά βιώσιμου, δηλαδή οικολογικά φιλικού αεροπορικού καυσίμου.

«Ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία στο Petrobrazi θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επομένως χωρίς άνθρακα, επιτρέποντας στο υδρογόνο που χρησιμοποιείται να χαρακτηριστεί ως πράσινο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η OMV Petrom, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στη διαδικασία παραγωγής πράσινων καυσίμων, όπως το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο και το βιοντίζελ, θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 70% σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα», έγραφε επίσης η ανακοίνωση.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως τα έργα βρίσκονται μέχρι τώρα σε φάση σχεδιασμού, με στόχο η τελική επενδυτική απόφαση να παρθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Η χρηματοδότηση

Η ρουμανική OMV Petrom, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας ανήκει στην αυστριακή OMV, υπογραμμίζει ότι το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 140 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση των 50 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ρουμανικής κυβέρνησης ύψους 28,5 δισ. ευρώ, το οποίο λαμβάνει τα κεφάλαιά του από το Ταμείο NextGenerationEU της ΕΕ με συνολική αξία 750 δισ. ευρώ (ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων).

«Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε ανάμεσα στους πρώτους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου στη Ρουμανία», δήλωσε ο Radu Căprău, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της OMV Petrom.

«Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι μια βιώσιμη λύση για ένα μέλλον με μειωμένες εκπομπές άνθρακα. Με την ανάπτυξη αυτών των έργων στο Petrobrazi, κάνουμε σημαντικά βήματα προς τη βιώσιμη δραστηριότητα διύλισης».

Από πλευράς της, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Christina Verchere πρόσθεσε πως μέσω της στρατηγικής της εταιρείας με άξονα το 2030, τελικός στόχος είναι η ενεργειακή μετάβαση της Ρουμανίας και της ευρύτερης περιοχής, με επενδύσεις ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, εκ των οποίων περίπου το 35% θα κατευθυνθεί σε έργα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα έργα ηλεκτροκίνησης, και με αυτό το έργο προσθέτουμε το υδρογόνο στο χαρτοφυλάκιο έργων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης