Habeck προς βιομήχανους: «Φτιάξτε δίκτυα ενέργειας πιο γρήγορα»

Habeck προς βιομήχανους: «Φτιάξτε δίκτυα ενέργειας πιο γρήγορα»

 Ορισμένα από τα προβλήματα ανήκουν στις Βρυξέλλες και στον τρόπο παροχής υποστήριξης για τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

 

Η γερμανική βιομηχανία απαίτησε σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck την Τρίτη ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να «χτιστούν ταχύτερα» και ότι απαιτείται περισσότερη βεβαιότητα σχεδιασμού για να επιτευχθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια της χώρας σύμφωνα με το Montel.

Ο Stephan Lowis, Διευθύνων Σύμβουλος του παρόχου ενέργειας EnviaM είπε, για παράδειγμα, ότι η εταιρεία του προσθέτει περίπου 200-250 MW πράσινης ενέργειας στο δίκτυό της κάθε μήνα, αλλά πρόσθεσε ότι το δίκτυο ήταν υπανάπτυκτο.

«Περιορίζουμε σαν τρελοί», είπε στο κοινό στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε η ομάδα ενεργειακών λόμπι BDEW στην ανατολική πόλη Κότμπους, η οποία έχει περίπου 100.000 κατοίκους. Η περικοπή επηρέασε περίπου 1-1,5 GW την ημέρα, πρόσθεσε ο Lowis.

«Το υπολόγισα. Θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την πόλη του Κότμπους για μισό χρόνο με την περιορισμένη ενέργεια. Είναι τρελό αυτό που κάνουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χτίσουμε τα δίκτυά μας πιο γρήγορα».

Μιλώντας στον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck αργότερα στην εκδήλωση, είπε: «Χρειαζόμαστε σχεδιασμό. Αυτό θα ήταν το πιστεύω μου».
Ο Thorsten Kramer, Διευθύνων Σύμβουλος της Utility Leag, είπε στην ίδια εκδήλωση ότι ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για νέες μονάδες με καύση αερίου εκδόθηκε πριν από εβδομάδες, αλλά η απόφαση σχετικά με το πού θα αναφερθούν οι μονάδες ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Ο Habeck επέμεινε ότι η δουλειά θα ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα προβλήματα ανήκουν στις Βρυξέλλες και στον τρόπο παροχής υποστήριξης για τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Υπάρχουν βελτιώσεις

Εν τω μεταξύ, ο Stefan Kapferer, επικεφαλής του ανατολικογερμανικού TSO 50Hertz, είπε ότι η βιομηχανία είχε δει βελτιώσεις από ένα χρόνο πριν, όταν η ανησυχία ήταν ότι οι εγκρίσεις σχεδιασμού κινούνταν πολύ αργά.

«Είμαστε πιο κοντά με την ενεργειακή μετάβαση από ό,τι γίνεται κατανοητό στη δημόσια σκηνή και αυτό είναι κακό. Νομίζω ότι μερικές φορές πρέπει να βάζουμε τα θετικά στο προσκήνιο».

Αλλά είπε ότι τα προβλήματα τώρα είναι πιο βασικά, όπως η εύρεση των πρώτων υλών για την κατασκευή ή τα συνεργεία.

Είπε επίσης ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί υποχρέωναν μερικές φορές πιο ακριβές επιλογές σε έργα - όπως το να υποχρεώνουν τα καλώδια να είναι υπόγεια όταν μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα με τα αυξημένα καλώδια ρεύματος.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αντλήσει το 80% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας από πράσινες πηγές έως το 2030 και να έχει μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα έως το 2045.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης