Ενέργεια

Ανάθεση μελέτης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την όχληση των Υπερακτίων - Συνεργασία τουριστικής και αιολικής βιομηχανίας

Ανάθεση μελέτης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την όχληση των Υπερακτίων - Συνεργασία τουριστικής και αιολικής βιομηχανίας
Πεποίθηση του υπουργού είναι ότι τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να προσφέρουν προοπτικές ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων για τον τουριστικό κλάδο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να εμπλακεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην υπόθεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το ΥΠΕΝ σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει τα περιθώρια ενός καλόπιστου διαλόγου με φορείς και τοπικές αρχές της Κρήτης, αναμένεται να αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετρήσεις θορύβου από την λειτουργία των ανεμογεννητριών και να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη καταγραφή για το πως εξελίσσεται ο θόρυβος ανάλογα με την απόστασή τους από τις ακτές.

Η μελέτη θα αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση μιας νέας συζήτησης με τους φορείς του νησιού που αντιδρούν στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας και οι οποίοι στην πρόσφατη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πέραν από το ζήτημα της οπτικής όχλησης έθεσαν και ζήτημα θορύβου. Το ΥΠΕΝ, όπως είναι ήδη γνωστό ανταποκρινόμενο στις ενστάσεις περί οπτικής όχλησης προχώρησε στην επαναχάραξη του θαλάσσιου οικοπέδου "Κρήτη 2β" στην περιοχή της Ελούντας μετακινώντας το σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές και παράλληλα περιόρισε την δυναμικότητά του στα 400 MW από τα 600 MW που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.


Προσωπικό στοίχημα

Ο υπουργός κ. Σκυλακάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους φορείς στις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα πάρκα και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές το επόμενο διάστημα. Αυτό που όμως έκανε σαφές στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής με τους Δημάρχους Αγίου Νικολάου Σητείας , Οροπεδίου Λασιθίου, τους εκπροσώπους των ξενοδόχων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, είναι ότι χρειάζεται καλόπιστους συνομιλητές.

Η οπτική όχληση χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται τα επιχειρήματα περί επιβάρυνσης δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα, γιατί τότε δεν θα αναπτυχθούν πουθενά στη χώρα υπεράκτια, τη στιγμή που αποτελούν προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που θα κληθεί κεντρικά να λάβει τις τελικές αποφάσεις, φέρεται να είπε ο υπουργός. Απευθυνόμενος μάλιστα στην πλευρά των ξενοδόχων, συνέστησε ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν θέτουν ζητήματα οπτικής όχλησης, γιατί μπορούν να τα βρουν μπροστά τους, όταν κάποιοι άλλοι μπορούν να ενοχλούνται οπτικά από την ανέγερση ενός ξενοδοχείου.


Συνεργασίες αιολικής και τουρσιτικής βιομηχανίας και εκπτώσεις

Σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει τεθεί ως προτεραιότητα και για τον υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη μάλιστα αποτελεί, κατά δήλωσή του, "προσωπικό στοίχημα" λόγω της υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας των συγκεκριμένων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης από τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και θα υποστηριχθεί με ένα ισχυρό πακέτο από αντισταθμιστικά οφέλη.

Πεποίθηση του υπουργού είναι ότι τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να προσφέρουν προοπτικές ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων για τον τουριστικό κλάδο και αυτό που θα επιχειρήσει είναι, να ενθαρρύνει τη συνεργασία τουριστικής και αιολικής βιομηχανίας. Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα αιολικού πάρκου της RWE στην παραλία του Μπράιτον στην Αγγλία γύρω από το οποίο δραστηριοποιούνται πέντε εταιρίες προσφέροντας εκδρομές με σκάφος για να το δουν οι τουρίστες από κοντά. Το αντισταθμιστικό πακέτο μέτρων του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει και μεγάλες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους κατοίκους των περιοχών που έχουν οπτική επαφή με τα αιολικά πάρκα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης