Ενέργεια

Εκτίναξη της ζήτησης LNG προβλέπει η TotalEnergies – Κομβικός ο ρόλος Κίνας και Ευρώπης

Εκτίναξη της ζήτησης LNG προβλέπει η TotalEnergies – Κομβικός ο ρόλος Κίνας και Ευρώπης
H ζήτηση για LNG άρχισε να ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα καθώς οι τιμές υποχώρησαν
Κίνα και Ευρώπη θα ηγηθούν της αύξησης της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο το τρέχον έτος, όπως προβλέπει υψηλόβαθμο στέλεχος της TotalEnergies.

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνέχισε να αυξάνεται, με την Κίνα να έχει επιστρέψει στην αγορά, αλλά όχι ακόμη στο επίπεδο του 2021», δήλωσε ο Thomas Maurisse, αντιπρόεδρος της Asia Exploration & Production, σε εκδήλωση του κλάδου, όπως αναφέρει το Reuters.

«Με την Ευρώπη να αποτελεί μια νέα και μεγάλη αγορά, αυτή η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, επειδή οι νέες δυνατότητες δεν θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα συνεχίσουν οι πιέσεις στις τιμές και τη μεταβλητότητα».

Το τελευταίο μέρος των προβλέψεων μπορεί να είναι λιγότερο βέβαιο από το πρώτο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει πρόσφατα ότι σκοπεύει να παρακολουθήσει πιο στενά την κατανάλωση φυσικού αερίου ώστε να τη διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο συγκρατημένη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να υιοθετούν μέτρα για τη διατήρηση μιας γενικότερης μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας έως τον Μάρτιο του 2022, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να συνεχίσει να σταθεροποιεί την παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η TotalEnergies είναι η τελευταία από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που προβλέπουν ένα λαμπρό μέλλον για το φυσικό αέριο.

Αύξηση 50% προβλέπει η Shell

Από την πλευρά της η Shell δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει η ζήτηση LNG να αυξηθεί κατά 50% έως το 2040.

Μια τέτοια αύξηση της ζήτησης, δήλωσε η Shell, θα καθοδηγείται από την Κίνα και την Ασία γενικότερα, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής θα στραφούν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους.

Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση για LNG άρχισε να ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα καθώς οι τιμές υποχώρησαν, γεγονός που με τη σειρά του οφείλεται στην ασθενέστερη ζήτηση από τις βασικές ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. 

Όπως απέδειξαν τα δύο τελευταία χρόνια, αρκεί μία μόνο μικρή άνοδος των τιμών για να αναθεωρήσουν πολλοί Ασιάτες αγοραστές την όρεξή τους για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης