Ενέργεια

Προσφορά για 10 GW σταθμού φυσικού αερίου - υδρογόνου ετοιμάζουν  Uniper, EnBW, RWE και Statkraft  

Προσφορά για 10 GW σταθμού φυσικού αερίου - υδρογόνου ετοιμάζουν  Uniper, EnBW, RWE και Statkraft   

Διαγωνισμό  ετοιμάζει το Βερολίνο 

 

 

 Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό  για 10 γιγαβάτ (GW) νέας χωρητικότητας  από σταθμό παραγωγής ενέργειας με αέριο που πρέπει να είναι έτοιμος να στραφεί σε καθαρό υδρογόνο στη μελλοντική μετάβαση μακριά από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απάντησαν λέγοντας ότι θα υποβάλουν προσφορές για επιδοτήσεις που έχει δεσμευτεί να πληρώσει το Βερολίνο, επειδή οι μονάδες θα συμπληρώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως ότου η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να γίνει 100% πράσινη.

 Θα χρειαστούν οικονομική υποστήριξη, επειδή θα λειτουργούν μόνο όταν η προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών υπολείπεται - όχι αρκετή για να ανακτήσει το επενδυτικό τους κόστος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος  τη Uniper Μάικλ Λιούις είπε σε μια συνομιλία με τους αναλυτές στις 28 Φεβρουαρίου ότι βλέπει τεράστιες δυνατότητες στο σχέδιο, ζητώντας «να γίνει γρήγορα λεπτομερής και να τεθεί σε εφαρμογή». Η Uniper θα μπορούσε να ξεκινήσει με 1-2 GW, εάν οι όροι-πλαίσιο που προσφέρει η κυβέρνηση ήταν αποδεκτοί, είπε στο Reuters.

Σημείωσε επίσης ότι τα 10 GW ήταν ανεπαρκή για να ενθαρρύνουν μια πρόωρη απομάκρυνση από την καύση άνθρακα, θέτοντας την απαίτηση να συμβεί αυτό στα 20-25 GW νέας ισχύος.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW είναι ένας πιθανός πλειοδότης, είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Andreas Schell στο Reuters τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της.

 Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γεώργιος Σταματελόπουλος, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου είπε ότι ο στόχος των 10 GW ήταν πολύ χαμηλός, επομένως ο πρώτος γύρος πρέπει να διεξαχθεί γρήγορα.

 Το ανθρακωρυχείο της Ανατολικής Γερμανίας LEAG, που ανήκει στην τσεχική ενεργειακή εταιρεία EPH, σχεδιάζει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο σε τέσσερις τοποθεσίες με συνδυασμένη ισχύ τουλάχιστον 3 GW.

Η RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς.

 Ο γερμανικός βραχίονας της νορβηγικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Statkraft δήλωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα επικεντρωθεί πρωτίστως στη μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούν με αέριο σε υδρογόνο στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εσωτερικών προγραμμάτων της εταιρείας.


www.wolrdenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης