Ενέργεια

Wood Mac: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. bpd το 2024

Wood Mac: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. bpd το 2024

Από Κίνα και Ινδία το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης

 

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας ενεργειακής έρευνας Wood Mackenzie για το 2024 μια πρόβλεψη που είναι κοντά στην εκτίμηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ)...

Σε δηλώσεις, σε μια ενημέρωση της Wood Mac την Τετάρτη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Energy Institute στο Λονδίνο, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για την έρευνα λιπαντικών Alan Gelder προέβλεψε, όπως και οι περισσότεροι άλλοι, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία.

Οι προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 διαφέρουν δραματικά, αντανακλώντας αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μετατοπιστεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα. Ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ ο ΔΟΕ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, προβλέπει ότι θα κορυφωθεί έως το 2030.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει άλλο ένα έτος σχετικά ισχυρής αύξησης της ζήτησης κατά 2,25 εκατ. bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ πιο αργή ανάπτυξη 1,22 εκατ. bpd.
Εν τω μεταξύ, μια ευρεία έρευνα του Reuters έδειξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κάπου μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίου bpd το 2024.

Χαμηλότερα το 2025

Η πρόβλεψη της Wood Mac για αύξηση της ζήτησης το 2025 είναι χαμηλότερη στα 1,4 εκατομμύρια bpd. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ανάπτυξη 1,85 εκατομμυρίων bpd το 2025, ενώ ο IEA αναμένεται να αποκαλύψει την πρόβλεψή του για το 2025 τον Απρίλιο.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει εφαρμόσει περικοπές της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά, καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ και σε άλλους παραγωγούς μη μέλη έχει αυξηθεί.

Τον Νοέμβριο, ο OPEC+ συμφώνησε σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων bpd για το πρώτο τρίμηνο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις περικοπές στο δεύτερο τρίμηνο και θα μπορούσε να τις διατηρήσει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.
Τα μέλη μπορούν να αναμένουν ότι θα κληθούν να αυξήσουν τους όγκους για να εξισορροπήσουν την αγορά το 2024 παρά την απόφαση του Νοεμβρίου, είπε ο Gelder της Wood Mac, προσθέτοντας ότι υποθέτει ότι οι περικοπές θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν υποστήριξη φέτος από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από την ομάδα Χούτι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και η ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια στις δυτικές οικονομίες έχει επιβαρύνει.
Το Brent διαπραγματευόταν πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης