Ενέργεια

Exxon: Οι νέοι διευθυντές έχασαν το στόχο του Scope 3 για το κλίμα λένε οι ακτιβιστές - επενδυτές

Exxon: Οι νέοι διευθυντές έχασαν το στόχο του Scope 3 για το κλίμα λένε οι ακτιβιστές - επενδυτές

Ερωτηματικά για τους τρεις διευθυντές του ΔΣ που είχαν εντολή εντολή να βοηθήσουν την εταιρεία να προχωρήσει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών ρύπων

 

Τρεις διευθυντές της Exxon Mobil που εκλέχθηκαν σε μια επική μάχη το 2021 φαίνεται ότι έκαναν μικρή διαφορά στη μετατόπιση της προσέγγισης της εταιρείας στη γνωστοποίηση των εκπομπών, δήλωσε ένας από τους μετόχους ακτιβιστές που διώκεται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters.

Η πρόσφατη αγωγή της εταιρείας πετρελαίου για μια πρόταση των μετόχων για το κλίμα δημιουργεί ερωτηματικά για τους τρεις διευθυντές της Exxon που εντάχθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2021.
Τόσο η Exxon όσο και οι επικριτές της βλέπουν ότι η μήνυση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη των επενδυτών - η μόχλευση των οποίων έφερε τους νέους διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon καταρχάς με εντολή να τη βοηθήσουν να προχωρήσει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών ρύπων.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν τις αποκαλούμενες εκπομπές "Scope 3" όπως αυτές που προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων τους. Ακτιβιστές για το κλίμα και επενδυτές υποστηρίζουν ότι τέτοια δεδομένα θα βοηθούσαν στη μοντελοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εταιρειών, αλλά πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι μέθοδοι υπολογισμού τέτοιων εκπομπών παραμένουν δύσχρηστες.

Η πρόταση και η μείωση των εκπομπών

Ο Mark van Baal, ο οποίος ηγείται της ολλανδικής ομάδας ακτιβιστών Follow This, σημείωσε ότι το ακτιβιστικό hedge fund Engine No. 1 είχε αναφέρει αποκαλύψεις του Scope 3 κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του για την εκλογή τριών διευθυντών της Exxon πριν από τρία χρόνια.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο η Exxon μήνυσε το Follow This και μια άλλη ομάδα ακτιβιστών που είχε υποβάλει πρόταση στην εαρινή ετήσια συνεδρίαση της Exxon ζητώντας επισπεύδοντα σχέδια για τη μείωση του Scope 3 και άλλων τύπων εκπομπών. «Προφανώς, αυτοί οι τρεις διευθυντές δεν έχουν καμία επιρροή στους συναδέλφους τους στο διοικητικό συμβούλιο» σε θέματα μετάβασης, δήλωσε ο van Baal. Το διοικητικό συμβούλιο της Exxon έχει αυτή τη στιγμή 13 μέλη.

Ο Van Baal αρνήθηκε να σχολιάσει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η παρουσίαση του επενδυτή στην αγωγή. Αλλά σήλωσε ότι οι διευθυντές της Exxon θα πρέπει να δουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο με βάση το παλαιότερο υλικό. «Οι τρεις διευθυντές που είναι αρμόδιοι για το κλίμα γνωρίζουν ότι οι εκπομπές Scope 3 αποτελούν θεμελιώδη απειλή για το επιχειρηματικό μοντέλο της Exxon», επεσήμανε.

Η μήνυση παρακολουθείται στενά επειδή η Exxon υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επαναξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν τους κανόνες σχετικά με τις προτάσεις των μετόχων. Αμφισβήτησε επίσης τα κίνητρα των ακτιβιστών.

Ελαττωματικοί οι στόχοι

Ερωτηθείσα για τα σχόλια του van Baal, η εκπρόσωπος της Exxon, Emily Mir, δήλωσε μέσω e-mail ότι "Δεν θέτουμε στόχους Scope 3 επειδή είναι ελαττωματικοί και αντιβαίνουν στο να διασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια. Η δέσμευσή μας να μειώσουμε οι εκπομπές είναι ξεκάθαρη». Η Mir σημείωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να τοποθετήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 σε επενδύσεις με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η Mir ανέφερε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Darren Woods σε ένα πρόσφατο podcast του Fortune στο οποίο είπε ότι η Engine No. 1 " δεν είχε συγκεκριμένη ατζέντα" για την εταιρεία εκτός από την εκλογή νέων διευθυνών που στη συνέχεια υποστήριξαν τη στρατηγική της.

Η Engine No. 1 κατείχε μετοχές Exxon αξίας 12,2 εκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ είχε ήδη αποστασιοποιηθεί από το Follow This σε προηγούμενες ψηφοφορίες με πληρεξούσιο.

Μέσω ενός εκπροσώπου, η Engine No. 1 αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του van Baal. Ερωτηθείς για τα σχόλια του Woods, ο εκπρόσωπος είπε ότι στόχος της ήταν «να πείσει την Exxon να διαμορφώσει μια στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση, την οποία δεν είχε μέχρι να εκλεγούν τα τρία νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου».

«Μόλις αυτό επιτεύχθηκε, η Exxon χάραξε μια στρατηγική που ήταν απολύτως σύμφωνη με αυτό που η Engine No. 1 ένιωθε ότι έπαιζε με τα δυνατά σημεία της Exxon Mobil», είπε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης