Χρηματιστήριο & Αγορές

Επενδυτικό focus σε Μotor Oil και Helleniq Energy - Πακέτα στην ΔΕΗ, συσσώρευση για Μυτιληναίο - Άνοιξε το βιβλίο της Πειραιώς

Επενδυτικό focus σε Μotor Oil και Helleniq Energy  - Πακέτα στην ΔΕΗ, συσσώρευση για Μυτιληναίο - Άνοιξε το βιβλίο της Πειραιώς
Οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες, ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα
Σχετικά Άρθρα

Η αλλαγή πακέτων της ΔΕΗ στην περιοχή 11, 80 - 12 , το τεστ στα υψηλά για τα διυλιστήρια και η "αντεπίθεση" του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ χαρακτηρίζουν την τρέχουσα φάση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο Τιτάνας χτίζει σταθερά επίπεδα, ενώ ο Μυτιληναίος πραγματοποιεί συσώρευση διαρκείας κοντά στα υψηλά του.

Βελτιωμένη η εικόνα της ΤΕΝΕΡΓΑ που μπαίνει πάλι σε ένα χρονικό διάδρομο προσδοκίας τελικού deal, ενώ ενδιαφέρον αρχίζει να παρουσιάζει η ΓΕΚ Τέρνα με βάση τις νέες εξελίξεις.

Η Cenergy αντέδρασε από τα χαμηλά από την στιγμή που εκτονώθηκε ο ξένος πωλητής και δείχνει ότι θα τεστάρει τα ιστορικά υψηλά που έγραψε τις προηγούμενες εβδομάδες στα 7,5 ευρώ.
Η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ παραμένει υποτιμημένη
ενόψει και της εισαγωγής της NOVAL στο Χρηματιστήριο με συνολική αξία assets 570 εκατ ευρώ.

Το ενδιαφέρον θα παραμείνει στα διυλιστήρια με δεδομένα τα υψηλά τους κέρδη, γεύση από τα οποία πήραμε με τα αποτελέσματα της HelleniQ Energy και ενόψει των ανακοινώσεων της Motor Oil.

H τελευταία κάτω από τα 3 δισ διαθέτει ένα συνδυασμό υψηλής κερδοφορίας, διατήρηση καλών margins στο διυλιστήριο, αναπτυσσόμενο ραγδαία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και αναμένεται να κλείσει και το θέμα της Ηλλέκτωρ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι προσδοκίες που θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα για το υδρογόνο.Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι οφθαλμοφανές ενώ μπροστά είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2023.

Η διαφορά της κεφαλαιοποίησης
των δύο μετά την συνεδρίση της περασμένης Παρασκευής 1/3 πλησιάζει και πάλι τα 500 εκατ, στα  2,991 δισ. για την Motor Oil, στα  2,512 δισ για την HelleniQ Energy , παραμένοντας σε ελκυστικά επίπεδα για αμφότερους τους ομίλους.

Για την HelleniQ Energy
όλα δείχνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει με δεδομένο, ότι η εταιρία θα συμμετάσχει και στις γεωτρήσεις που θα λάβουν χώρα τα επόμενα έτη.


Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 27% της τράπεζας Πειραιώς - Η τελική τιμή 3,80 ή 3,90 ευρώ με τις προσφορές στα 8 με 9 δισ

Άνοιξε στις 3 Μαρτίου 2024 και ώρα 23:00 το βιβλίο προσφορών για το placement για το 27% των μετοχών της Πειραιώς ή 338 εκατ μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Η διαδικασία του placement με άνοιγμα βιβλίου προσφορών θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 6 Μαρτίου 2024.
Η τιμή διάθεσης των 338 εκατ μετοχών θα κινηθεί μεταξύ 3,80 με 3,90 ευρώ με τρέχουσα τιμή 3,98 ευρώ (κλείσιμο 1 Μαρτίου 2024) πολλοί θα υποθέσουν, γίνεται το placement να έχει discount μόνο -5% αντί -15% ή -20%;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.Ναι γίνεται.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως πωλητής έχοντας την εμπειρία της Εθνικής τράπεζας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υποστεί ζημιά για να κερδίσουν ορισμένα funds.

Το τίμημα δεν θα είναι 3,3 ή 3,4 ευρώ που θέλουν οι ξένοι επενδυτές αλλά 3,8 ή 3,90 ευρώ με το ΤΧΣ να αντλεί 1,29 δισεκ. ευρώ ενώ οι συνολικές προσφορές θα φθάσουν στα 9 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό τουλάχιστον 7 φορές...
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς έφθασε στα 5 δισεκ.

Η αξία 5 δισεκ. αποτελεί προσωπική επιτυχία του Χρήστου Μεγάλου του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στο επιτυχημένο σχέδιο εξυγίανσης.
Πώληση τουλάχιστον στα 3,80 ευρώ θα είναι προσωπική επιτυχία και για τον Ηλία Ξηρουχάκη του ΤΧΣ που πουλάει το 27% της Πειραιώς.


Η ανοδική αγορά σύμφωνα με την BETA

Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η δεκαπενθήμερη αναμονή ενόψει του ποσοστού διάθεσης της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ δεν στοίχησε σε μονάδες, η Αγορά βρήκε στηρίγματα σε αποτελέσματα και το κυκλικό ενδιαφέρον υποστήριξε καινούργιες ιδέες και από το χώρο των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της Αγοράς, εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα. Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας εισηγμένης θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την αγορά δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου ή και της αγοράς.

Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει είναι Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το εγχείρημα αποεπένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία πριν καν ξεκινήσει λόγω της πρόσφατης υπερκάλυψης και μετέπειτα καλής χρηματιστηριακής πορείας των προηγούμενων εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.

Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές βάζοντας πλάτη σε μια δυνητική διόρθωση. Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια αλλά σε δις ευρώ. Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της απασχόλησης την ερχόμενη Παρασκευή και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις 12 Μαρτίου τα οποία θα κρίνουν και την ετυμηγορία της FED για τα επιτόκια στις 20 Μαρτίου. Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος και το κυριότερο υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό μίγμα νέων για να υποστηρίξει μια αυτόνομη άνοδο στην εγχώρια αγορά.Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το μοτίβο συσσώρευσης, η εβδομάδα κινήθηκε κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης μικρότερο του 2%. Χωρίς να απειληθούν κομβικές τεχνικές ζώνες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και κάτω από τις 1.400 μονάδες χωρίς ωστόσο να προβληματίσει αφού οι αγοραστές είχαν σε όλες τις συνεδριάσεις τον τελευταίο λόγο. Το αργό τέμπο της αγοράς έδειξε να αντιστρέφεται την Πέμπτη με ικανοποιητικές συναλλαγές επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη στις 1424,77 μονάδες που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο του 2024.

Οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες, ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει υπεργορασμένες ζώνες και μάλιστα με διάρκεια. Ο MACD παραμένει πουλημένος από τις 23 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει την συγκατάθεση άλλων δεικτών ή κινητών μέσων. Η ανοδική τάση αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1.431).

Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1460 μονάδες

H Elvalhalcor παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης η Optima Bank ανακοινώνει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023. Το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσματα της ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank και Autohellas. Την ίδια ημέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023 ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αποφασίσει για τα επιτόκια της Ευρωζώνης. Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο. Τέλος επισημαίνεται ότι την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας.

Οι αποτιμήσεις


ΒΕΤΑ2_3.png
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης