Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Ρεκόρ για τον Nasdaq, νέο υψηλό για τον S&P, άνοδος 1,1%  για τον energy sector-  Πάνω από τα 80 δολ. το αργό  

Wall Street: Ρεκόρ για τον Nasdaq, νέο υψηλό για τον S&P, άνοδος 1,1%  για τον energy sector-  Πάνω από τα 80 δολ. το αργό   

90 μονάδες κέρδισε ο Dow

 

Άνοδος στη Wall Street την Παρασκευή  καθώς ο Nasdaq ανήλθε σε υψηλό όλων των εποχών ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2021, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι οι μετοχές τεχνολογίας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την επερχόμενη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Dow Jones  κέρδισε 90 μονάδες, ή 0,23% στις 39.087 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε  0,8%  έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 5.100 μονάδες στις 5.137 μονάδες.

Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,17% στις 660,81 μονάδες

Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,14% στις 16.274 μονάδες φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, αφού σημείωσε ρεκόρ κλεισίματος την Πέμπτη. 

H Nvidia, η οποία ηγήθηκε του τεχνολογικού ράλι με άλμα 260% τους τελευταίους 12 μήνες, σημείωσε άνοδο άλλο ένα 3,5% την Παρασκευή.  Η Meta   επίσης σημείωσε άλμα πάνω από 2% για την ημέρα.

Ο Nasdaq ήταν ο τελευταίος από τους σημαντικότερους δείκτες αναφοράς μετοχών των ΗΠΑ που έφτασε σε ρεκόρ κλεισίματος φέτος, όταν πέτυχε το ορόσημο την Πέμπτη. Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξήσει τις μετοχές τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση – και την ευρύτερη αγορά – το 2023 και φέτος. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η επακόλουθη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προς τις μειώσεις επιτοκίων που προβλέπονται για αργότερα το 2024, συνέβαλαν επίσης στην ανάκαμψη του Nasdaq από ένα δύσκολο 2022.

 

Το πετρέλαιο

 Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερις μήνες, καθώς τα σημάδια δείχνουν μια σύσφιξη της αγοράς εν όψει της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για περικοπές παραγωγής.

Το συμβόλαιο για τον Απρίλιο του West Texas Intermediate κέρδισε σχεδόν 3%,στα 80,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  Μαίου του Brent αυξήθηκαν κατά 2,5%, στα 83,94 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς κατέγραψαν δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο τον Φεβρουάριο, καθώς τα συμβόλαια του προσεχούς μήνα διαπραγματεύονταν με premium σε σχέση με τους επόμενους μήνες, συνήθως ένδειξη σύσφιξης της αγοράς πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μειώσεις της παραγωγής του κατά το δεύτερο τρίμηνο και πιθανώς στο τέλος του έτους, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του οργανισμού αυτή την εβδομάδα. Το καρτέλ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να λάβουν απόφαση για τις μειώσεις την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η επόμενη επίσημη συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης