Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Montel: Ανέφικτος ο κλιματικός στόχος της Δανίας για τις εκπομπές Co2

Montel: Ανέφικτος ο κλιματικός στόχος της Δανίας για τις εκπομπές Co2
Τι δήλωσε το Συμβούλιο της Δανίας για την κλιματική αλλαγή
Αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες ως προς την επίτευξη του κλιματικού στόχου που έχει θέσει για το 2030 βρίσκεται σύμφωνα με τους ειδικούς η Δανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Montel.

Πιο αναλυτικά, η ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει για το 2030 τη μείωση των εκπομπών Cο2 κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με έναν ενδιάμεσο στόχο για το 2025.

Το πλάνο της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου του 2030 είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο της Δανίας για την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ως προς τα μέτρα στον τομέα της γεωργίας για τον περιορισμό των εκπομπών, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι τώρα το αναμενόμενο αποτέλεσμα, με την κυβέρνηση της χώρας να σκέφτεται την εισαγωγή φόρου για το κλίμα στον αγροτικό τομέα.

Εφικτός ο ενδιάμεσος στόχος

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης αβέβαιο και η επίδραση ενός φόρου άνθρακα στη βιομηχανία ήταν πιθανότατα υπερεκτιμημένη, τόνισε το Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η χώρα είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον ενδιάμεσο στόχο της μείωσης κατά 50-54% το επόμενο έτος.

Μεταξύ των άλλων, η Δανία είχε προτείνει την αύξηση των φόρων στο ντίζελ και επιδοτήσεις για ζωοτροφές που μειώνουν το μεθάνιο, γεγονός που σήμαινε ότι ήταν πιθανό να επιτευχθεί το κατώτερο άκρο του εύρους των στόχων για το 2025 με περιθώριο περίπου 1,2 εκατ. τόνων ισοδυνάμων CO2, ενώ υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 1,9 εκατ. τόνων για να επιτευχθεί το 54%.

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος για το 2030 αντιστοιχεί σε 2,6 εκατ. τόνους ισοδυνάμων CO2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης