Ενέργεια

ΗΠΑ: Μπλόκο αγορών στην Κίνα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου

ΗΠΑ: Μπλόκο αγορών στην Κίνα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο χρηματοδότησης για τα Strategic Petroleum Reserve

 

Ένα μέτρο στη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε από τους ηγέτες του Κογκρέσου την Κυριακή εμποδίζει την Κίνα από το να αγοράζει πετρέλαιο από το Strategic Petroleum Reserve.

Η επιθυμία για σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας είναι από τις λίγες συμφωνίες στο βαθιά διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι νομοθέτες έχουν εισαγάγει δεκάδες νομοσχέδια που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση της Κίνας.
Το θέμα των πωλήσεων SPR στην Κίνα εντάθηκε όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικός, ανακοίνωσε το 2022 πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου SPR για να τιθασεύσει τις τιμές της βενζίνης που εκτοξεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκείνη τη χρονιά η SPR πούλησε 1 εκατομμύριο βαρέλια στην UNIPEC America, έναν βραχίονα της κινεζικής Sinopec με έδρα το Χιούστον. Το 2017, επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέρος του πετρελαίου SPR πωλήθηκε στην PetroChina International, θυγατρική της κινεζικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου PetroChina Co.
Η SPR κατέχει σήμερα περισσότερα από 360 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αλλά είναι κοντά στα χαμηλά 40 ετών λόγω των πωλήσεων το 2022.

Απαγόρευση εξαγωγών

Τον περασμένο Ιούλιο, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο 85 προς 14 για την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου SPR στην Κίνα. Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός, είπε τότε ότι δημιούργησε την ψευδαίσθηση της επίλυσης ενός προβλήματος, ενώ είχε πολύ μικρό πολιτικό αντίκτυπο και πιθανότατα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες πούλησαν 83 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα το 2022.
Οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου αποκάλυψαν το νομοσχέδιο των 1.050 σελίδων την Κυριακή που προβλέπει τη χρηματοδότηση έξι από τα δώδεκα τμήματα της κυβέρνησης για τα οποία το Κογκρέσο είναι επιφορτισμένο να διαθέσει χρήματα, με τα επόμενα έξι να αναμένονται αργότερα μέσα στον μήνα.
Η Βουλή των ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να ψηφίσει το νομοσχέδιο προτού η Γερουσία μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πριν από την Παρασκευή, δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ. Η Βουλή πρόκειται να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης