Ενέργεια

Στη μείωση της ενεργειακής έντασης της οικονομίας της στοχεύει η Κίνα φέτος

Στη μείωση της ενεργειακής έντασης της οικονομίας της στοχεύει η Κίνα φέτος
Πέρυσι η Κίνα έθεσε ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 2% ανά μονάδα ΑΕΠ, αλλά απέτυχε να τον πιάσει
Η Κίνα θα επιδιώξει να μειώσει την ενεργειακή ένταση της οικονομίας της κατά 2,4% φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται και ο τομέας των υπηρεσιών, μπορεί να αναμένεται μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ», ανέφερε στο έγγραφο η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας.

«Ωστόσο, η χρήση ενέργειας στη βιομηχανία και τα σπίτια θα αυξηθεί αναπόφευκτα και θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας» αναφέρει επίσης το έγγραφο.

Σύμφωνα με το Oil Price, πέρυσι η Κίνα έθεσε ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 2% ανά μονάδα ΑΕΠ, αλλά απέτυχε να τον πιάσει, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, αυτή ήταν η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που συνέβη αυτό.

Πιο συντηρητικός ο στόχος για φέτος

Τώρα ο στόχος για το 2024 είναι πολύ πιο συντηρητικός από τους στόχους που είχε θέσει το Πεκίνο νωρίτερα στη δεκαετία, καθώς πριν από δύο χρόνια, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών συνέταξε ένα σχέδιο δράσης που αποσκοπούσε στη μείωση της ενεργειακής έντασης στη χώρα κατά 13,5% κατά την περίοδο μεταξύ 2021 και 2025.

Αυτό επρόκειτο να συμβεί μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, προτύπων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με έκθεση του Reuters από τον Ιούνιο του 2022.

Η βελτίωση της αποδοτικότητας αναφερόταν επίσης ανάμεσα στις μεθόδους μείωσης της ενεργειακής έντασης της κινεζικής οικονομίας εκείνη την εποχή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης της ενεργειακής έντασης κατά 13,5% για την περίοδο μεταξύ 2021 και 2025 συνοδεύεται επίσης από στόχο μείωσης της έντασης των εκπομπών κατά 18%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης