Επιχειρήσεις

Βήμα μπροστά για τα Data Centers της Microsoft στην Ελλάδα

Βήμα μπροστά για τα Data Centers της Microsoft στην Ελλάδα
Για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του έργου, θα κατασκευαστούν υποδομές ΑΠΕ εντός του οικοπέδου
Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει γνωστός ο ανάδοχος που θα αναλάβει την ανάπτυξη του  πρώτου data center region της Microsoft στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επένδυση, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε πανηγυρικά τον Οκτώβριο του 2020. Έχει όμως αναμετρηθεί με διάφορες προκλήσεις, από τα γραφειοκρατικά προβλήματα ως την καθυστέρηση της έγκρισης για την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς χρειάστηκε ειδική νομοθετική πρόβλεψη για τα κέντρα δεδομένων.

Μετά την επισφράγιση του  Εθνικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το σχέδιο «Investment in Data Centers in Greece» με Προεδρικό Διάταγμα, βγήκε σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κέντρου δεδομένων που θα κατασκευαστεί εντός του επιχειρηματικού πάρκου Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις Μαΐου 2024.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα ανοίξει ο δρόμος για τις εγχώριες εταιρείες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις δομές υγείας, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του cloud. Αυτό δεν αφορά μόνο υφιστάμενους συνεργάτες της Microsoft στη χώρα μας. Πρόθεση να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της Microsoft Cloud, όταν θα είναι διαθέσιμες μέσω του κέντρου δεδομένων, έχουν ήδη εκφράσει οι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Όμιλος ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ.

image1.jpeg

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, με βάση τα διεθνή πρότυπα. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου συμπλέγματος Data Centers στην Ανατολική Αττική. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 2 υποτμήματα (COLOs) παροχής ισχύος 9,6 MW ΙΤ για το κάθε υποτμήμα και συνολικά 19,2 ΜW IT, ενώ η συνολική παροχή ισχύος της εγκατάστασης θα είναι 25 MW.
Το υπό μελέτη έργο, που φέρει την κωδική ονομασία ATH04, θα κατασκευαστεί σε χώρο που βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. βόρεια των Σπάτων, περίπου 33 χλμ. ανατολικά του κέντρου της Αθήνας, ενώ απέχει περίπου 5 χλμ. από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αποτελείται από δύο επιμέρους οικόπεδα αθροιστικής επιφάνειας περίπου 84.537,41 τ.μ. εντός του εγκεκριμένου επιχειρηματικού πάρκου. Πρόκειται για μία βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud), με μία κυρίως κτηριακή μονάδα και συνοδές εγκαταστάσεις και υποδομές στον περιβάλλοντα χώρα.
Οι τρεις ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη του έργου είναι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η Άκτωρ και η Μυτιληναίος.

Ενεργειακές απαιτήσεις και επένδυση σε ΑΠΕ

Αν και στη φάση της κατασκευής το εργοτάξιο δεν θα έχει σημαντική κατανάλωση ενέργειας, στη φάση της λειτουργίας τα πράγματα αλλάζουν. εξάλλου τα data centers αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, κατά την ολοκλήρωση της Φάσης 1, για φορτίο 100% σε ετήσια βάση και για θερμοκρασία περιβάλλοντος που απαιτεί πλήρη ζήτηση του συστήματος κλιματισμού, η μεγίστη συνολική κατανάλωση ενέργειας με βάση την εγκατεστημένη ισχύ εκτιμάται στις 105.120 MWhr.
Κατά την ολοκλήρωση της Φάσης 2 και υπό παρόμοιες συνθήκες, η μεγίστη συνολική κατανάλωση ενέργειας με βάση την εγκατεστημένη ισχύ εκτιμάται στις 204.984 MWh. Ωστόσο βάσει ενός ρεαλιστικού προφίλ, όπως εκτιμάται στη μελέτη, δεν αναμένεται κατανάλωση μεγαλύτερη από περίπου 106.325 MWh.

Για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του έργου, θα κατασκευαστούν υποδομές ΑΠΕ εντός του οικοπέδου. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή́ του κτηρίου εξοπλισμού, στα στέγαστρα των χώρων στάθμευσης του έργου, στα βοηθητικά κτήρια και στα στέγαστρα του κτηρίου διοίκησης συνολικής επιφάνειας 3.585  τ.μ. με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 813,99 kWp και μέσα ετήσια παραγωγή 917.462 kWh.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Δεδομένης της δέσμευσης της Microsoft να έχει τουλάχιστον ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και να είναι zero waste company ως το 2030, θα εφαρμοστούν οι αρχές του βιοκλιματικού και βιώσιμου σχεδιασμού. Σχεδιάζεται η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής απόδοσης εντός του κτηρίου Ballard και τα γραφεία θα τοποθετηθούν σε χώρους με φυσικό φως. Μεταξύ άλλων, θα εγκατασταθεί και σύστημα αντλίας θερμότητας με πηγές αέρα για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών.
Επίσης, προτείνονται φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο, που ανέρχονται συνολικά σε 352 δένδρα, πλέον των 16.000 θάμνων και ζώνες φύτευσης με είδη της μεσογειακής χλωρίδας, με στόχο την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος του έργου. Η δημιουργία χώρων πρασίνου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του έργου, θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, θα βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει χώρους διημέρευσης για τους εργαζομένους.
Για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, η ΜΠΕ προτείνει ακόμη τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση «έξυπνου» φωτισμού και ανεξάρτητου συστήματος διαχείρισης ενέργειας κτηρίων. Τα data centers θα σχεδιαστούν για να λάβουν πιστοποίηση LEED Gold.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την AECOM για τη Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member SA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης