Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Διαπραγματεύσεις Βουλγαρίας - Αζερμπαϊτζάν για τις προμήθειες σε Βαλκάνια και Ουκρανία

Φυσικό αέριο: Διαπραγματεύσεις Βουλγαρίας - Αζερμπαϊτζάν για τις προμήθειες σε Βαλκάνια και Ουκρανία

Οι πρόσθετοι όγκοι μπορούν να τροφοδοτηθούν την Νοτιοανατολική Ευρώπη (Euractiv)

Η Βουλγαρία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία μέσω του μελλοντικού κάθετου βαλκανικού διαδρόμου φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 4/3/2024 το κέντρο Τύπου του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

Ο Ρόζεν Ζελιάζκοφ (Πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου) βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για την εξασφάλιση αζερικού αερίου για τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

«Οι άριστες σχέσεις και ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ Σόφιας και Μπακού είναι ολοένα και πιο σημαντικοί για τη διαφοροποίηση της παροχής ενεργειακών πηγών για τη βουλγαρική οικονομία, ειδικά μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», είπε ο Ζελιάζκοφ στον Αλίεφ.

«Οι πρόσθετοι όγκοι φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μπορούν να τροφοδοτηθούν τόσο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του βουλγαρικού κοινοβουλίου μετά τη συνάντηση του Ζελιάζκοφ με τον Ιλχάμ Αλίεφ.

Η Βουλγαρία λαμβάνει σήμερα μεταξύ 1-1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ετησίως, αρκετά για να καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Οι παραδόσεις γίνονται μέσω της νέας διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέθηκε σε λειτουργία πριν από ενάμιση χρόνο.

Η χωρητικότητα της διασύνδεσης μπορεί να αυξηθεί από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που μεταφέρεται προς τα βόρεια, κάτι που είναι κρίσιμο για την Ουκρανία, της οποίας τα συμβόλαια μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου λήγουν στα τέλη του 2024.

 

Ο στόχος της Βουλγαρίας  

Η Βουλγαρία αναμένεται να γίνει βασικός δρόμος για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής από το 2025, καθώς θα είναι η μόνη οδός για τη μεταφορά ρωσικού και αζερικού φυσικού αερίου, καθώς και LNG από την Ελλάδα και την Τουρκία, σε γειτονικές χώρες στα δυτικά και βόρεια.

Ο Ρόζεν Ζελιάζκοφ είπε στον Αλίεφ ότι στόχος της Βουλγαρίας είναι να γίνει ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος για την παραλαβή και τη διανομή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πηγές.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Βουλγαρίας δεν είναι μόνο φιλικές, αλλά έχουν ανέλθει σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που άνοιξε μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

«Χάρη σε αυτό, η Βουλγαρία είχε την ευκαιρία να γίνει χώρα διέλευσης για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που είναι ήδη γεγονός. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το κέντρο Τύπου του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης