Τελευταία Νέα

Αυξάνεται αντί να μειώνεται το κόστος των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου (BloombergNEF)

Αυξάνεται αντί να μειώνεται το κόστος των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου (BloombergNEF)
Η κυριότερη αιτία για τους δυτικούς κατασκευαστές ήταν ο πληθωρισμός
Το κόστος παραγωγής και εγκατάστασης ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη - τρεις από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως - έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με πέρυσι, διαπίστωσε ο ερευνητικός οίκος BloombergNEF (BNEF), αντί της σταδιακής μείωσης που έδειχνε προηγουμένως η ανάλυσή του.

Η κυριότερη αιτία για τους δυτικούς κατασκευαστές ήταν σύμφωνα με το Hydrogen Insight ο πληθωρισμός, ο οποίος ανέβασε ραγδαία το κόστος των υλικών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια) και της εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αναφέρει η BNEF.

Ωστόσο, και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των επιδοτήσεων έχουν επίσης επιβραδύνει την ανάπτυξη των έργων πράσινου υδρογόνου, γεγονός που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών δεν είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακριβότερο το κόστος στη Δύση σε σχέση με την Κίνα

Η έρευνα που έκανε το BNEF σε πάνω από 50 εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη, επεξεργάστηκε περισσότερα δεδομένα για σημαντικά έργα πράσινου υδρογόνου από ό,τι στην τελευταία της έρευνα το 2022, η οποία είχε επικεντρωθεί τότε κυρίως στα μικρότερα έργα.

Αυτή τη φορά αναλύθηκαν κόστη για εφαρμογές και εξαρτήματα που δεν αφορούν στα μικρότερα έργα, όπως εκείνα που σχετίζονται με τους μετασχηματιστές για την παροχή σύνδεσης με το δίκτυο, τα οποία είναι σημαντικά για τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης υψηλότερο κόστος και στους Κινέζους κατασκευαστές, παρόλο που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό και είναι έτοιμοι να κατασκευάζουν έστω και χωρίς να παίρνουν επιδοτήσεις προκειμένου να κερδίσουν μαζικές παραγγελίες.

Ως αποτέλεσμα, το μέσο κόστος σε επίπεδο συστήματος βρίσκεται τώρα στο μέσο επίπεδο των 600 δολ/kW για έναν ηλεκτρολύτη που κατασκευάζεται στην Κίνα, ενώ τα μηχανήματα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ είναι περίπου στα 2.500 δολ/kW.

Αυτό καθιστά τους δυτικούς ηλεκτρολύτες τέσσερις φορές ακριβότερους από τους αντίστοιχους κινεζικούς, ένα χάσμα που δεν έχει κλείσει καθόλου από την προηγούμενη έκθεση, σημειώνει το BNEF.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει πριν καιρό ότι το κόστος θα μειωνόταν σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια από το 2022, όσο περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας πλησίαζαν στην ολοκλήρωσή τους.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτιόταν από την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% στις μεγάλες αγορές - κάτι που δεν έχει συμβεί, αντίθετα ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 3% τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Έτσι, αντί να μειωθεί έως και 10% σε ετήσια βάση, όπως προέβλεπε η BNEF στην έρευνά της για το 2022, το κόστος κεφαλαίου για την εγκατάσταση ενός συστήματος ηλεκτρόλυσης αυξήθηκε κατά 57% κατά μέσο όρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης