Ενέργεια

Προμηθευτές: Την επόμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ ο λογαριασμός για τα υπερέσοδα 200 εκατ - Τι σχεδιάζεται για την ΔΕΗ

Προμηθευτές: Την επόμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ ο λογαριασμός για τα υπερέσοδα 200 εκατ - Τι σχεδιάζεται για την ΔΕΗ

Η ΡΑΑΕΥ παρέλαβε προχθές (Δευτέρα 4 Μαρτίου) τα στοιχεία από τη ΔΕΗ για το τελευταίο τρίμηνο του 2023

 

Στην τελική ευθεία έχει μπει η άσκηση για τον υπολογισμό των υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που σέρνεται πάνω από ένα χρόνο και αφορά στην φορολόγηση των υπερεσόδων για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2023 , που καταργήθηκαν τα έκτακτα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών ρεύματος που είχαν υποβληθεί μέσα στην ενεργειακή κρίση.


Η ΡΑΑΕΥ παρέλαβε προχθές (Δευτέρα 4 Μαρτίου) τα στοιχεία από τη ΔΕΗ για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ξεκίνησε να κάνει τους υπολογισμούς για να βγάλει τον τελικό λογαριασμό με στόχο να καταφέρει να τον ολοκληρώσει και να τον στείλει στο ΥΠΕΝ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.


Εκκαθάριση απωλειών

Η εκτίμηση που επικρατεί στο ΥΠΕΝ για το ύψος των υπερεσόδων βάσει ενός αρχικού υπολογισμού που είχε κάνει η ΡΑΑΕΥ- ο οποίος δεν περιελάμβανε το τελευταίο τρίμηνο του 2023- αναφέρεται σε ένα ποσό της τάξης των 275 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται να περιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και ίσως και χαμηλότερα καθώς η άσκηση του υπολογισμού θα συμπεριλάβει και τον συντελεστή κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ , που αφορά την εκκαθάριση των απωλειών ενέργειας ανά προμηθευτή και ανά μήνα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αποστείλει στη ΡΑΑΕΥ μέσα στην εβδομάδα την εκκαθάριση απωλειών για τους μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2023. Εχοντας πλέον όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της η ΡΑΑΕΥ θα κάνει τον τελικό λογαριασμό τον οποίο και στοχεύει να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αφού ξεκαθαριστεί ποιο είναι τελικά το ποσό, το δημόσιο θα προχωρήσει βάσει της σχετικής ρύθμισης στην είσπραξη του 60%. Το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.


Συμψηφισμοί για την ΔΕΗ

Η μερίδα του λέοντος πάντως των υπερεσόδων (πάνω από 150 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στη ΔΕΗ. Ωστόσο το ποσό που θα εκταμιευθεί το πιθανότερο είναι να επιστρέψει και πάλι στα ταμεία της ΔΕΗ.
Ενώ ο προορισμός των υπερεσόδων βάσει υπουργικής απόφασης είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το ΥΠΕΝ δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες ρύθμιση για να καλύψει ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχεύτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Η σχετική ρύθμιση συνδέεται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των 126 σήμερα ΔΕΥΑ της χώρας που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ και το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις πολλών εξ αυτών.

Η ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε βάθος 10ετείας και η κάλυψη μέρους αυτών από το λογαριασμό των υπερεσόδων των προμηθευτών θα αποτελέσει ένα εργαλείο πειθούς στα χέρια του ΥΠΕΝ για την κάμψη των αντιδράσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μέσα στο καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης