Ενέργεια

O Green Aegean στο προσχέδιο του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης δικτύων του ENTSO-Ε

O Green Aegean στο προσχέδιο του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης δικτύων του  ENTSO-Ε
Στα τέλη του χρόνου αφού διαμορφωθεί το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης, θα τεθεί σε διεθνή διαβούλευση
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του έρχεται ο Green Aegean αλλά και άλλες ελληνικού ενδιαφέροντος διασυνδέσεις  που εντάχθηκαν στο προσχέδιο του ENTSO που δημοσιεύτηκε προχθές.

Πρόκειται για το Ten-Year Network Development Plan TYNDP 2024, το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύων του ENTSO (TYNDP) που είναι το πανευρωπαϊκό σχέδιο υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εντοπίζει τα κενά υποδομής από πανευρωπαϊκή προοπτική και αξιολογεί έργα υποδομής. Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του καταλόγου των έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθούν στην επόμενη έκδοση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP).  Σε αυτό περιλαμβάνονται 176 έργα διασυνδέσεων  και 33 έργα αποθήκευσης, μεταξύ των οποίων 5 –υπό εξέταση- νέες ελληνικής βάσης διασυνδέσεις

Επόμενο στάδιο είναι η δημοσίευση του τελικού  σχεδίου για τη δεκαετή ανάπτυξη TYNDP 2024, που αναμένεται τον Απρίλιο του 2024. Η Μελέτη των Αναγκών του Συστήματοςεντοπισμός κενών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας – και τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-οφέλους των έργων θα ακολουθήσουν στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα διαμορφωθεί ο τελικός χάρτης των έργων του δεκαετούς σχεδίου του Διαχειριστή.

Στα τέλη του χρόνου αφού διαμορφωθεί το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης, θα τεθεί σε διεθνή διαβούλευση.

Ποια έργα εντάσσονται

Προς το παρόν στο προσχέδιο που δημοσιεύτηκε εντάσσονται αρκετά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

 Στις διασυνδέσεις περιλαμβάνονται 5 νέα έργα –υπό εξέταση που είναι:

Ο Green Aegean που θα συνδέει την Ελλάδα με την Γερμανία με έτος comissionnning το 2035

Ο Gregy που θα διασυνδέει την Αττική με Αίγυπτο με έτος comissionnning το 2028

Ο GAP που θα διασυνδέει τη Κρήτη με την  Αφρική με έτος comissionnning το 2030

Ο κάθετος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας –Βουλγαρίας (Λαγκαδάς-Blagoevgrad) comissionnning το 2036

Ο Ανατολικός Διάδρομος Ελλάδας Βουλγαρίας (Μαρίτσα-Νέα Σάντα) με έτος comissionnning το 2036


Στην αποθήκευση εντάσσονται δύο νέα έργα –υπό εξέταση-, ένα σε φάση αδειοδότησης (αποθήκευση της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα) και ένα σε φάση κατασκευής (η αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία).

Υπό εξέταση περιλαμβάνονται στο προσχέδιο :

Το έργο αντλησιοταμίευσης της Τερνα Ενεργειακή στα Βροχόνερα στη Βόρειο Ελλάδα

Το έργο αντλησιοταμίευσης Τερνα Ενεργειακή με ΔΕΗ στο Λάδωνα στην Πελοπόννησο

176 έργα στο προσχέδιο TYNDP

Το TYNDP είναι το αποτέλεσμα μιας διετούς διαδικασίας που ξεκινά με την ανάπτυξη σεναρίων για το πώς θα μπορούσε να είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 και το 2040. Στη συνέχεια, το ENTSO-E χαρτογραφεί πού θα μπορούσαν να φέρουν οι επενδύσεις στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 και το 2040 οικονομικά, περιβαλλοντικά οφέλη ή οφέλη για την ασφάλεια του εφοδιασμού για τους Ευρωπαίους. Η διαδικασία TYNDP ολοκληρώνεται με ανάλυση κόστους-οφέλους των προτεινόμενων έργων υποδομής.

Το χαρτοφυλάκιο έργων TYNDP 2024 αποτελείται από 209 έργα που προτάθηκαν από τους φορείς υλοποίησης έργων το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2023. Το ENTSO-E έχει επαληθεύσει τη συμμόρφωση όλων των αιτήσεων με τα κριτήρια αποδοχής του TYNDP 2024.

Τα  έργα που έχει συμπεριλάβει ο ENTSO στο προσχέδιο φαίνονται στον διαδραστικό χάρτη TYNDP 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης